AKTUELNO

Patrijarh srpski Irinej pozvao je danas Srbe koji žive na Kosoovu i Metohiji da ne napuštaju ognjiša i ne prodaju zemlju koja je, kako je rekao, natopljena krvlju njihovih predaka.

Patrijarh je u besedi nakon vidovdanske liturgije u porti manastira Gračanica, rekao da svaki grumen kosovske zemlje govori o stradanju, dodajući da gde je stradanje tu je i vaskrsenje.

Dodao je i da danas ima mnogo sabiranja ali da je samo ono sveto kod svetinja.

-Danas smo se sabrali na ovo sveto mesto, nema nas mnogo, slični smo onoj ptici kojoj razore gnezdo. Malo nas je ostalo na ovoj svetoj srpskoj zemlji. Svaki je pedalj ove zemlje zaliven krvlju - rekao je Irinej.

Dodaje da Vidovdan govori da su Srbi "narod Božiji, narod prizvan, koji Boga nosi u sebi".

Đurić: Vidovdan je praznik naše tradicije i duhovnosti

-Ako ima dana kada svi zajednički mislimo i nešto što nas ispunjava to je dan Vidovdana. Veliki dan kada je srpski narod doživeo svoj veliki petak, svoje raspeće. To raspeće traje i dan danas. Kao narod moramo nositi krst koji je i naš gospod nosio. Ono što nam daje vrednost to je duša u nama, besmrtna duša - rekao je patrijarh.

Kaže i da je srpski narod doživeo svoj krst i Veliki petak.

-Ali nakon Velikog petka dolazi vaskrsenje. Mi smo narod koji živi na zemlji ali gleda na nebo - kazao je patrijarh Irinej. Nakon liturgije i patrijarhove besede dedeljeno je visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden sv. kralja Milutina direktoru površinskih kopova Obilić Srđi Kovačeviću za humanitarni rad i pomaganje freskopisa u hramovima.

Majkama sa četvoro ili više dece Eparhija raškoprizreska uručila je ordenje "Majka devet Jugovića", a Kancelarija za Kosovo i Metohiju je za njih obezbedila novčanu pomoć.

#Imovina

#Kosovo

#Patrijarh Irinej

#Srbija

'