AKTUELNO

Pogoršanje epidemiološke situacije je evidentno i to će se videti i kroz broj novozaraženih, koji bi sledeće nedelje mogao da se kreće između 100 i 150, dok je prosek poslednjih sedam dana bio 93, izjavio je večeras epidemiolog Predrag Kon.

On je istakao da je nemoguće očekivati da ne dođe do zaražavanja, ako se na festivalima okuplja veliki broj ljudi.

Istakao je da je pritisak za otvaranje festivala "bio sve intenzivniji" i da kada već zaražavanja na njemu mora da bude, treba kontrolisati i gledati da ono bude što manje.

Kao potencijalno problematične situacije, Kon je naveo i masovne žurke.

Istakao je da bi vakcinacija trebalo da bude bolja i da mora nešto krajnje ozbiljno da se uradi da se ona pokrene.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o velikom broju turista iz Indije u Beogradu, Kon je naveo da kada je reč o putnicima koji dolaze iz zemalja gde je intenzivan prenos delta soja virusa, oni moraju da imaju PCR ne stariji od 48 sati i da potpišu izjavu da prihvataju sedmodnevni karantin.

Posle toga, treba da budu testirani, a ukoliko neko bude pozitivan, mora se, kako je rekao, podvrgnuti svim merama.

"Osiguranje i oni sami, snose te troškove", kazao je Kon.

Odgovarajući na pitanje šta ako neko od ovih turista nije poštovao karantin, Kon je rekao da je u protokolu navedeno da sam hotel treba da nazove MUP i inspekciju ukoliko primeti da se karantin ne poštuje.

Prema njegovim rečima, svako treba da radi svoj posao, Ministarstvo za saobraćaj, Ministarstvo zdravlja, MUP, Ministarstvo turizma.

"Mi na Kriznom štabu o tome nismo raspravljali, ali smo zatražili pooštravanje mera i ovo je reakcija institucija", izjavio je Kon.