AKTUELNO

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo vreme, a prema prvim najavama tropska vrućina nas čeka i sutra.

Pravu najavu današnje vreline, dao je profesor i zaljubljenik u meteorologiju iz Novog Sada, Marko Čubrilo, koji je u kraćoj ovjavi svojim praticima predočio šta možemo da očekujemo od današnjeg dana, te i u koliko će trajati ove, pomalo nepodnošljive vrućine.

"U četvrtak ekstremno toplo, maksimumi ponegde i oko +40 stepeni. U petak postepeno popuštanje toplote, krajem dana i u toku noći ka suboti, posebno nad severoistokom BiH, istokom Hrvatske, zapadnim i delovima središnje Srbije i većim delom Vojvodine veoma nestabilno uz jake grmljavinske pljuskove i vremenske nepogode", napisao je Čubrilo na Fejsbuku.

Nešto prijatnije vreme očekuje nas, kako je najavio, već za vikend.

"Za dolazeći vikend znatno prijatnije, posebno nad zapadnim, severnim i središnjim predelima, dok zatim oko 14. jula sledi još jedan nalet ekstremno toplog vazduha. Posle 15. jula je sve izglednije jače pogoršanje i osetnije osveženje. Ovo je kratak "presek" očekivanih vremenskih prilika u narednih 10-tak dana."napisao je Čubrilo.

Podsetimo, povodom visokih temepratura oglasio se i RHMZ, koji je izdao je upozorenje na visoke temperature koje nas danas i sutra očekuju, a na sanzi je i crveni meteoalarm!

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", objašnjeno je na sajtu RHMZ.

Inače, danas će biti najtoplije u ovom vrelom talasu, pa je u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju na snazi crveni meteo alarm zbog visokih temperatura, dok je u ostalim delovima Srbije narandžasti.

Autor:

#Vremenska prognoza