AKTUELNO

Sa visoko zaraznim delta sojem korona virusa koji se širi svetom, nije dugo trebalo da nade u uspešnu turističku sezonu prerastu u strah i zabrinutost.

Taman što se činilo da će letnji odmori ove godine biti bezbedni, brojke su počele da skaču u mnogim turističkim zemljama, uključujući mediteranske koje su omiljene destinacije srpskih putnika. Sa druge strane, nekoliko zemalja u našem najbližem okruženju može da se pohvali dobrom epidemiološkom situacijom.

GRČKA

Broj novih slučajeva korona virusa u Grčkoj naglo raste, a zarazniji delta soj širi se velikom brzinom, naročito među mladima. Nakon što je nedeljama beležila pad brojki, što je navelo vladu da ukine većinu preostalih ograničenja, Grčka je prijavila drastičan skok novih infekcija.

U sredu je registrovano 1.797 novozaraženih, od kojih više od 1.000 u širem regionu Atike. To je dvostruko više od 801 infekcije koja je prijavljena u ponedeljak. Preminulo je osam pacijenata, a na respiratoru je 168. Zbog toga su najavljene nove restrikcije. Od danas svi kafići, restorani, barovi i klubovi moći će da rade samo ako imaju obezbeđena mesta za sedenje.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardijas upozorio je da je u poslednih 10 dana prosečna starost novozaraženih 27 godina i da se 32 odsto njih najverovatnije zarazilo na skupovima na otvorenom. Kako prenose grčki mediji, samo na jednoj zabavi u poznatom bič baru u Atini, zaraženo je stotinak mladih.

- Zarazniji delta soj možda je postao dominantan i širi se Grčkom. Vakcinišite se odmah. Posebno mlađa generacija treba da zaštiti svoje roditelje i druge starije - rekao je Hardijas i dodao da je zabeležen veliki skok u broju slučajeva koji su se od 28. juna skoro utrostručili.

KIPAR

Naoblačili su se i planovi za dobru sezonu na Kipru. Ta zemlja beleži dvonedeljnu incidenciju od 179,62 novih infekcija na 100.000 stanovnika, daleko više od 50, broja koji je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) postavio kao gornju granicu da bi pojedino područje bilo "zeleno".

Većina novih slučajeva odnosi se na delta varijantu, zbog čega se lokalne vlasti pribojavaju da će ih novi, četvrti talas pandemije pogoditi taman u srcu sezone. Takođe, strahuju da će rastu broja slučajeva pripomoći niski udeo vakcinisanih osoba među 40-godišnjacima, koji trenutno čine 70 odsto svih novih slučajeva.

HRVATSKA

Turistički zvaničnici upozoravaju da bi se, bez znatno većeg udela vakcinisanih, sezona u Hrvatskoj mogla prekinuti i ranije nego prošle godine. Hrvatska je na ECDC-ovoj karti i dalje zelena, iako je Zadarska županija uspela da se probije među 100 regiona sa najvećom sedmodnevnom incidencijom. Hrvatska je u četvrtak prijavila 98 novih infekcija i dva smrtna slučaja, a u proteklih sedam dana je zabeležila 30 odsto više slučajeva nego prethodne nedelje.

Predsednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori Boris Žgomba napomenuo je da u Hrvatskoj, nažalost, još nije zavladala svest o tome da je situacija krajnje ozbiljna, kao i da Hrvatska ne može biti mirna gledajući šta se događa u drugim turističkim zemljama na jugu Evrope.

- Mi nismo ostrvo, isti uzroci koji se pojavljuju u nama konkurentnim zemljama mogu se dogoditi i kod nas, iako zasad turistička sezona ide dobro, pre svega zato što je sektor odradio odličnu pripremu. Bitno je nastaviti sa vakcinacijom i ne praviti epidemiološke ekscese - rekao je Žgomba i dodao kako bi bilo kakva odstupanja od takvog stava mogla dovesti i do ranijeg prekida sezone nego što je to bilo prošlog leta.

TURSKA

Plaže u turskim gradovima na egejskoj obali opet su pune posetilaca nakon ukidanja epidemioloških mera uvedenih prethodnih meseci. Iako Turska, koja je do sada prijavila nekoliko stotina slučajeva delta soja, kao i tri slučaja njegovog mlađeg rođaka, delta plus varijante, ne beleži drastičan skok brojki, ona je u protekle dve nedelje imala ukupno oko 80.000 infekcija, pa na mapi ECDC-a spada u narandžastu grupu, sa incidencijom većom od dozvoljenih 50.

U borbi protiv delta soja, Turska je prošle nedelja počela sa davanjem treće doze vakcine. Za sada su prioritet zdravstveni radnici i stariji od 50 godina. Kako letnju sezonu ne bi prepustila slučaju, Turska je i zabranila letove iz šest zemalja sa najvećom stopom delta soja.

EGIPAT

Za razliku od ostatka afričkog kontinenta na kojem delta soj bukti, u Egiptu, prema rečima ministra zdravlja, nema traga ove varijante. Takođe, stopa širenja infekcije je u stabilnom padu. Zemlja u u utorak prijavila 164 nove infekcije i 22 smrtna slučaja. U protekle dve nedelje Egipat je prijavio oko 5.000 novih slučajeva, što je oko pet na 100.000 stanovnika.

Vlada je prošle nedelje saopštila da stopa smrtnosti u Egiptu u starosnoj grupi mlađoj od 20 godina ne prelazi jedan odsto, što potvrđuje da je Egipat siguran od mutacija korona virusa, kao što je delta varijanta.

ALBANIJA

U Albaniju se, kao i pošlog leta, iz Srbije može ući bez specijalnih ograničenja, zbog čega je ona postala popularno odredište za naše turiste. Dobra vest za njih je da je epidemiološka situacija u zemlji i dalje stabilna, iako letnja sezona uveliko traje.

Albanija je na ECDC-ovoj zelenoj listi, sa manje od 15 pozitivnih testova na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje. Proteklih nekoliko dana Albanija je beležila manje od 10 novih infekcija dnevno i nidedan smrtni slučaj. Takođe, u ovoj zemlji još nije otkriveno prisustvo delta soja.

CRNA GORA

Brojke su nešto veće u Crnoj Gori, ali se epidemiološka situacija i tamo može smatrati povoljnom. Dnevne infeksije proteklih dana variraju između 10 i 30, a i pored pojačanog nadzora, delta soj nije otkriven.

Nedeljni porast infekcija od pet odsto nije zabrinuo zdravstvene vlasti, pa su od ove sedmice ublažene neke mere. One podrazumijevaju duže radno vrijeme u kafićima i žive muzike na otvorenom i povećanje dozvoljenog broj navijača na sportskim događajima sa 10 na 30 odsto ukupnog broja sedišta.

BOSNA I HERCEGOVINA

One koji planiraju da letuju u Neumu u Bosni i Hercegovini obradovaće podatak da širenje virusa u toj zemlji sve više usporava. Proteklih dana prijavljivano je manje od 30 novozaraženih, zbog čega je BiH na ECDC zelenoj listi. Ipak, ove nedelje su u BiH otkrivena prva dva slučaja delta soja.

#koronavirus