AKTUELNO

Uprkos epidemiji koronavirusa Instirut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" uspešno radi

Pandemijom kovida 19 krajem 2019. godine i njenim brzim širenjem planetom, skoro da je zaustavljen život. Dolazi do velikih promena u medicinskoj organizaciji, uvode se različiti medicinski organizacioni protokoli, a veliki broj svih medicinskih profesija u danonoćnim smenama želi da sačuva svaki ljudski život.

Nasuprot tome, što je i logično u takvim neizvesnim stanjima, vaskularni hirurg i asistetn Univ. dr sci med. Srđan Babić, podseća na to da lečenje drugih bolesti čeka na svoj red.

Ipak, tokom vremena lekari i medicinsko osoblje Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" se hvataju u koštac sa aktuelnim pandemijskim problemom i kontinuiranim epidemijskim problemom kardiovaskularnih bolesti.

Pored angažovanja u privremenim kovid bolnicama: IOH "Banjica", KBC "Dr Dragiša Mišović", kao i kovid bolnici u Batajnici, ekstreman trud se ulaže u očuvanje trenda vrhunskog tretmana i novih tehnologija.

Foto: TV Pink Printscreen

S' obzirom na to da su liste čekanja pre pandemije svedene na minimum, dolazi ponovo do formiranja istih. Ipak, tokom svih otežavajućih okolnosti nastavlja se sa pozitivnim trendom lečenja kardiovaskularnih bolesti: urađeno je skoro 1000 vaskularnih operacija, 1900 kardiohirurških i skoro 900 koronarnih endovaskularnih intervencija i 1500 koronarografija.

- Pored zadivljujućeg broja urađenih procedura, u cilju boljeg tretmana uveli smo nove tehnologije. Metoda cirkulatorne potpore tokom kardiogenog šoka i visokorizičnih intervencija na srčanim arterijama (PulseCathIvac2L) je uvedena u januaru 2021. Istog meseca je implantiran atrijalni regulator protoka (Occlutech AFR) koji pruža nadu za život pacijentima koje imaju srčanu slabost, a iscrpljene su sve opcije tretmana lekovima. Takođe uvedena je endovaskularna procedura – Intravaskularna litotripsija šok talasima, koja je značajno proširila dijapazon minimalno invazivnih procedura na krvnim sudovima i dala šansu za tretman izuzetno komplikovanih lezija - otkriva za dr Babić.

- U cilju lečenja ozbiljnih poremećaja srčanog ritma počeli smo sa programom Rhythmia HD mapping sistemom koji omogućava pronalaženje najbolje lokalizacije tokom izvođenja procedura u cilju vraćanja srčanog ritma u normalu - dodaje on.

Kako naglašava naš sagovornik, uvedena je i alkoholna septalna ablacija, procedura koja se koristi u lečenju hipertrofične kardiomiopatije kada su iscrpljene sve druge mogućnosti.

Na kraju, u modifikovanim uslovima i virtuelnom tehnologijom na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" održan je Internacionalni digitalni kongres "Dedinje 2021" (International conference Dedinje 2021) koji se zbog pandemije kovida 19 i ove godine realizovao putem onlajn platforme i predstavlja najveći međunarodni kardiovaskularni skup u vreme pandemije u Srbiji, sa najvećim brojem stranih predavača, među kojima je bio veliki broj ozbiljnih autoriteta u medicinskoj struci i nauci iz Srbije, Francuske, Švedske, Italije, Ukrajine, Slovenije, Nemačke, Grčke, Češke, SAD-a, Velike Britanije Austrije i Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu "Dedinje 2021", od ukupno 62 predavanja, 23 su držali strani predavači, među kojima su bila svetska imena sa posebnim autoritetom u svojoj oblasti. Digitalna razmena iskustava i znanja iz oblasti kardiovaskularne medicine, u okviru deset predviđenih panela, održana je u klubu Instituta "Dedinje", jer, nažalost, dok traje pandemija, nije se mogla realizovati prvobitna zamisao da ovo bude veliki međunarodni skup domaćih i stranih stručnjaka koje je trebalo da ugosti Beograd.

- Ono što bi istakao je da smo jedna od prvih ustanova u regionu, koja je povezala uticaj koronavirusa i tromboze u krvnim sudovima, najčešće venama nogu. Prema našim podacima, pacijenti sa srednjim i lakšim oblicima korona viremije, imaju tri do četri puta veći rizik od nastanka tromboze i mogućih komplikacija kao što je plućna embolija. U našoj studiji je jasno definisano da pacijenti sa tri puta povećanjem D-dimera, povišenim inflamatornim markerima i životnom dobi od 35-50 godina imaju veći rizik od dobijanje tromboze u dubokom venskom sistemu. Na ovaj način, ranom dijagnostikom bi se na vreme reagovalo i smanjio bi se rizik od tromboembolijskih komplikacija i mogućeg razvoja plućne embolije - dodaje dr Babić.

#Institut Dedinje

#Srbija

#institut za kardiovaskularne bolesti dedinje