AKTUELNO

Delta soj, zaraznija varijanta korona virusa koja je danas otkrivena u Srbiji, već se proširila na oko 90 država sveta. Ovaj soj otkriven je u Indiji krajem marta i stoji iza razornog pandemijskog talasa koji je pogodio tu zemlju tokom proleća

U međuvremenu je pošao na put oko sveta, a svuda gde je stigao - napravio je haos. U Velikoj Britaniji se proširio toliko brzo da je epidemiološku situaciju u zemlji vratio nekoliko meseci unazad i praktično postao jedini soj u cirkulaciji, dok je Izrael, šampion imunizacije, vratio obavezu nošenja maski nakon što su brojke počele da skaču.

Sve više zemalja odlaže ukidanje mera ili uvodi nove u strahu od delta soja, a svetski lideri i Svetska zdravstvena organizacija upozoravaju da će ova varijanta uskoro postati dominantna u svetu.

Šta je delta soj?

Službeno poznat kao B.1.617, prvi je put otkriven u Indiji u martu. Taj soj sada je prekarakterisan u tri različita podtipa, a svi imaju malo drugačije genetske mutacije. Varijanta B1617.2 je najčešća verzija u setu i, kako se čini, najzaraznija.

Delta soj je karakterističan po duploj mutaciji koja se dešava kada se dve već mutirane varijante virusa spoje i formiraju treću. Ona koja je prijavljena u Indiji kombinacija je varijanti E484K i L452R. E484К je slična E484К - mutaciji viđenoj u varijantama B.1.351 (Južnoafrička Republika) i P.1 (Brazil).

Što se tiče mutacije L452R, takođe pronađene u "duploj mutaciji" u Indiji, ona ​​je prvi put privukla pažnju kao deo linije B.1.427 / B.1.429 u Americi, koja se ponekad naziva "kalifornijskom varijantom“.

Foto: Unsplash.com

SZO je u martu klasifikovala delta soj kao "varijantu od interesa" nakon što su se potvrdili strahovi da je on odgovoran za katastrofalni talas u Indiji sa gotovo pola milion azaraženih ljui dnevno.

Iako su stručnjaci u početku bili uzdržani, vremenom je dolazilo sve više dokaza da je delta soj višestruko zarazniji čak i od britanskog soja, koji je postao dominantan u većini zemalja ove zime. Procene variraju, a neki britanski stručnjaci tvde da je od britanskog zarazniji čak 60 odsto.

Simptomi kovida izazvanog delta sojem

Mlađi ga najčešće definišu kao "jaču prehladu" ili neobičan osećaj bezvoljnosti i malaksalosti. Najčešći simpimi delta soja su glavobolja, bol u grlu, curenje nosa, a groznica i temperatura je prisutna kao do sada.

Za razliku od korone kakvu do sada znamo, ovde su gubitak čula mirisa i ukusa znatno ređi simptomi.

#koronavirus