AKTUELNO

Na društvenim mrežama objavljena je fotografija legendarne "zastave 128" sa beogradskim tablicama koja je parkirana ispred jedne kuće na tom grčkom ostrvu.

Fotografija vremešnog automobila koji je očigledno u stanju da prevali put od nekih 1.000 kilometara od Beograda do Grčke momentalno je izazvala veliki broj pozitivnih komentara.

- Nekad smo svi išli na more takvim autima, sad smo postali malo razmaženi, klima, tempomat, navigacija... Svakako lepo za videti. Ja viđam "jugo 45" u Nei Poriju - napisao je jedan korisnik.

- Nema šta da se pokvari ako se redovno održava. Poneseš rezervne kablove i razvodnu kapu i putuješ za Australiju ako treba... To ove pokondirene tikve ne razumeju - uveren je drugi korisnik.

- Svaka čast za prijatelja iz Beograda! Tako se to radi kad ne robuješ kompleksima. "Zastava" je bio auto u pravu smislu te reči, ovo što sada se radi nisu auta, to su objekti preko kojih ljudi pokazuju i dokazuju svoju moć i leče svoje nedostatke - smatra jedan korisnik.

Ima i onih koji se ne bi usudili na ovakav put sa "128".

- Neka fala. Mene u tom ukoče leđa posle sat vremena vožnje u Beogradu, ne smem ni da zamislim šta bi se desilo posle 15 sati, verovatno bih izašao četvoronoške. O sigurnosti i stabilnosti domaćih automobila neću ni da pričam (jako bitna stavka za bilo koji automobil). Inače skidam kapu svima koji na ovakav način putuju do Grčke. Svaka čast! Za mene bi to bilo pravo mučenje i stres - iskren je jedan Beograđanin.

Čuvena "zastava 128" je mali porodični auto i jugoslovenska verzija "fijata 128". Kad je 1980. godine "Fijat" odlučio da prekine proizvodnju ponudio je "Zastavi" licencu. Izrađivala se u verziji sa četvoro vrata i sa motorima od 1,1 i 1,3 litre od 55 i 65 KS.

Proizvodnja u Kragujevcu je trajala od 1980. do 2003. godine. Do kraja proizvodnje iz fabrike je izašlo oko 230.000 primeraka.

Najveći broj izvezenih modela (više od 88.000) je završio u Kairu pa se za Egipat može reći da je zemlja sa najvećim brojem "osmica" na svetu.