AKTUELNO

Delta soj korona virusa još uvek nije zvanično potvrđen u Srbiji, a u svetu se već priča o novom soju!

Naime, Svetska zdravstvena organizacija obratila je posebnu pažnju ovih dana na soj virusa korona C37, poznat kao varijanta sa Anda ili lambda. On dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja.

Kako Kurir saznaje, novi soj već je počeo da se širi po celom svetu, ima ga u nekim zemljama Evrope, zbog čega nije isključeno da će uskoro stići i u Srbiju! Inače, SZO je svrstala taj soj u kategoriju "pod posmatranjem" jer je potvrđen u 29 država, a sedam od njih su latinoameričke zemlje, piše Dojče vele.

Varijanta lambda prvi put se pojavila u avgustu 2020. u Peruu, a skoro godinu dana kasnije taj soj tamo dominira sa 82 odsto, dok u Čileu uzrokuje svaku treću infekciju.

Mikrobiolog sa Univerziteta Kajetano Heredija u Limi, Pablo Cukajama smatra da je Peru, sa 187.000 preminulih i najvećom stopom smrtnosti na svetu zbog toga postao mesto gde se pojavio novi soj.

Naučnici poručuju da ćemo morati da se naviknemo na činjenicu da u Latinskoj Americi nastaju novi sojevi korona virusa.

Vakcina – najbolje sredstvo protiv raznih sojeva

Gama i delta varijanta pripadaju, kao i prethodne varijante alfa i beta, u „zabrinjavajuće sojeve“ (VOC, Variants of Concern). Dokazano je da su zaraznije, teže se suzbijaju i dovode do teških oboljenja.

Hairo Mendez-Riko kaže da je vakcina delotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva: „Sve odobrene vakcine generalno su efikasne protiv svih varijanti korone koji su u opticaju širom sveta. Nema razloga da pretpostavimo da to nije tako kod soja lambda.“

#koronavirus