AKTUELNO

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović i koordinator programa za pripreme i odgovor na nesreće Crvenog krsta Ranko Demirović komentarisali su sve češću pojavu utapanja dece na kupalištima u poslednjih nedelju dana.

Kako Demirović ističe, neophodno je da se podigne svet građana, jer kako ističe, svako kupanje donosi rizik i potencijalnu opasnost.

- Potrebno je podići svest građana, posebno roditelja - napominje Demirović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je posledica posle godinu dana kada ljudi žele da odahnu i da se rashlade. Poštujte pravila, nemojte da se kupate na neuređenim kupalištima, to je apel - dodao je Demirović.

Demirović ističe, da je na kupalištima slična situacija kao i u saobraćaju, kada vozač vozi bez dozvole, što je nažalost, postao slučaj i sa neplivačima koji su previše opušteni.

Todorović o trenutnim temperaturama govori kao o ekstremnim vrućinama. Dodajući da takvo vreme, ima drugačiji efekat na telo, nego normalne letnje temperature.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ljudski organizam kada je direktno izložen suncu je za 10 stepeni topliji. Prvo strada glava, dobija se sunčanica, pa onda sve ostalo - rekao je Todorović.

Savetujući sve građane, Todorović napominje da je razumno ponašanje na kupalištima ključ. Bez preteranog izlaganja suncu, sa dosta tečnosti i konstantne pažnje.

- Leto će biti prošarano, biće toplije nego prošlih godina, ali će biti povremene kiše koja će da osveži - objašnjava Todorović.

Autor: