AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas biti isplaćena treća rata sektorske pomoći za autoprevoznike, koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od pola godine.

Prema rečima Malog, uplaćeno je danas oko 451 milion dinara za autoprevoznike, odnosno oko 3,8 miliona evra.

"Novac će dobiti 654 privredna društva sa 6.393 licencirana, registrovana autobusa, koji su stekli uslove za dobijanje ove vrste pomoći od države, u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju suzbijanja posledica pandemije korona virusa. Sredstva se nalaze na računima autobuskih prevoznika otvorenih kod Uprave za trezor i mogu se koristiti od jutros u osam časova, kada su otvorene blagajne", rekao je Mali.

Podsećajući da će autoprevoznici kroz navedenu vrstu pomoći imati kontinuiranu podršku države u periodu od šest meseci, ministar je naveo da je za tu meru rebalansom budžeta opredeljeno ukupno 2,6 milijardi dinara.

"Pored pomoći koja je bila namenjena za sve preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja se prijave, a koja je podrazumevala isplatu tri puta po pola minimalne zarade za mart, april i maj mesec, postoje delatnosti koje smo odlučili dodatno da pomognemo i podržimo jer iza sebe imaju zaista težak period za poslovanje. Jedan od tih sektora jeste sektor autobuskih prevoznika koji su od početka pandemije imali sužene uslove za poslovanje zbog ograničenja u kretanju kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi", naveo je ministar finansija.

Mali je rekao da se država trudi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna, pa su tako, tokom juna meseca isplaćene dve pune minimalne zarade za samostalne umetnike.

Pomoć od po 62.000 dinara je dobilo 3.139 lica, u koja spadaju samostalni umetnici, samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni izvođači kulturnih programa i samostalni saradnici u kulturi.

"Takođe, sredinom jula nas očekuje isplata pune minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije", najavio je Mali dodajući da će oni dobiti još jednu minimalnu zaradu sredinom avgusta.

Ministar je najavio da je u avgustu planirana isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 90.000 dinara neto, za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ova pomoć.

Ta mera se, objasnio je, odnosi na one koja imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

Sve navedene mere pomoći su, zaključio je ministar finansija, deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, a koji je predviđen u iznosu od 266,1 milijardu dinara, odnosno oko dve milijarde evra, što je 4,5 odsto BDP.

Takođe, tokom 2020. godine su sprovedena dva paketa podrške vredna 704 milijarde dinara, odnosno oko šest milijardi evra.

U zbiru, sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije vredna su oko osam milijardi evra, što je, prema preliminarnim procenama, oko 17,4 odsto BDP-a, saopštilo je Ministarstvo finansija.

#Pomoć

#autoprevoznici

#treća rata