AKTUELNO

Prestolonaslednik i Princeza položili su venac i zapalili sveće na njenom grobu.

Povodom 60 godina od smrti Nj.V. Kraljice Marije, Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina posetili su Oplenac, gde su prisustvovali pomenu, položili venac i zapalili sveće na njenom grobu.

Foto: Kancelarija Prestolonaslednika Aleksandra II

Kraljica Marija bila je supruga Kralja Aleksandra I i majka Kralja Petra II. Rođena je kao rumunska princeza 9. januara 1900. godine, a u mladosti je bila poznata po nadimku Minjon.

Osvojila je srca srpskog naroda kada im se prilikom svog prvog dolaska u Srbiju obratila na tečnom srpskom. Bila je veoma voljena i poštovana zbog svog humanitarnog rada. Svim ljudima u Jugoslaviji bila je poznata kao Kraljica majka. Nakon atentata na Kralja Aleksandra I u Marseju 9. oktobra 1934, nastavila je da se brine o svojim sinovima. Bila je veoma aktivna u Crvenom krstu tokom Drugog svetskog rata i slala je značajnu humanitarnu pomoć Jugoslaviji, ali se uvek potpisivala pseudonimom „Marija K. Đorđević“. Jedna od njenih najpoznatijih zadužbina je Univerzitetska dečija bolnica - Tiršova u Beogradu.

Foto: Kancelarija Prestolonaslednika Aleksandra II

Umrla je u Londonu 22. juna 1961. godine, a sahranjena je na Kraljevskom groblju u Frogmoru, koje koristi britanska kraljevska porodica. Groblje je osvetio okfordski biskup 23. oktobra 1928, a nalazi se pored Kraljevskog mauzoleja, koji je sagrađen 1862. godine za smeštaj grobnice Kraljice Viktorije i Princa Alberta. Prestolonaslednik Aleksandar prisustvovao je sahrani svoje bake kada je imao 15 godina.

Foto: Kancelarija Prestolonaslednika Aleksandra II

Posmrtni ostaci Njenog Veličanstva prebačeni su u Srbiju 29. aprila 2013. godine, a sahranjena je u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu pored Kralja Aleksandra I u državnoj sahrani 26. maja 2013. godine.

#Princeza Katarina

#prestolonaslednik Aleksandar