AKTUELNO

Da li ćete imati sreće taj dan?

Različita narodna verovanja u narodu su prihvaćena skoro kao "pravilo". Tako često možemo čuti izraz "valja se", a da niko ne zna tačno da objasni zašto nešto radi baš na taj određeni način.

Tako je slučaj i sa onim nepisanim pravilom: Kada krenete na put, pa se vratite po nešto što ste zaboravili, nećete imati sreće i uspeha po izlasku iz kuće. Takođe, jedno od starih verovanja kaže da ako se vratite dva ili tri puta po zaboravljene stvari, put će se završiti gubitkom ili neprijatnostima.

Pored toga, treba voditi računa i o tome koga srećete usput. Ako osoba koju ugledate po izlasku iz kuće novi pune torbe i korpe, sreća će vam se osmehnuti, ali ako vidite osobu sa praznim korpama, ništa vam neće polaziti od ruke.

Naravno, ne može se pisati o verovanjima po izlasku iz kuće, a da se ne spomenu crna mačka i odžačar kao oličenje malera i sreće. Ako vam mačka preseče put, nećete imati uspeha tog dana, ali ako ugledate odžačara, pratiće vas sreća.

Stariji ljudi na selu imali su još jedno verovanje: Ukoliko vidite riđeg konja, sledi vam susret sa dragom osobom. Ako, pak, ugledate belog konja, imaćete nepredviđene izdatke. Ovo pravilo teško je ostvariti u gradskoj sredini, ali nije loše da znate, kada otputujete na selo, možda naletite baš na konja riđe boje.

S.A.

'