AKTUELNO

Devetogodišnja K. P. iz Beograda živi sa ocem, od koga beži i koji je tuče i godinama je nije viđao, tvrdi njena majka Marijeta Savić, navodeći da je devojčici ugroženo fizičko i psihičko zdravlje.

Savić kaže da sve ovo traje godinama i da devojčica učestalo beži od oca, koji je njenu majku ostavio u toku trudnoće.

Marijeta Savić je za medije ispričala kroz kakvu agoniju ona i njena ćerka prolaze.

- Kada sam ostala u drugom stanju, otac moje ćerke Uroš P. nije bio za to da rodim dete. I njegova porodica je bila za to da abortiram. Odbila sam, odlučila da rodim i da je podižem sama. Uroš P. me je nakon te odluke ostavio iako sam bila trudna - počinje priču Savić.

Posle rođenja godine su prolazile, a otac je samo povremeno viđao ćerku. U dva navrata je nije video po godinu i po dana. Međutim, u februaru 2019. godine otac Uroš P. podneo je tužbu i zatražio samostalno starateljstvo, navodno, "zbog narušenog zdravstvenog stanja majke".

- Ja imam bipolarni poremećaj, ali sam pod konstantnom terapijom i nemam nikakve ispade koji bi se na bilo kakav način odrazili na moje dete. Nikada nisam sebe ili nju ugrozila, moje radne kompetencije nisu ugrožene, a o meni kao o roditelju sudski veštaci 2015. i 2020. godine govore u superlativu. O tome postoje i nalazi sudskih veštaka - kaže majka devetogodišnje K. P.

Marijeta Savić veštačena je dva puta, a u nalazima veštaka, ona je okvalifikovana kao "dobar roditelj sa nekompromitovanim roditeljskim kapacitetom".

Ona kaže da je krajem 2019. dete dodeljeno ocu na samostalno staranje i brutalno otrgnuta od nje, iz jedinog doma za koji je do tada znala.

Do tog momenta, od rođenja devojčice, starateljstvo nad K. P. bilo je samo formalno zajedničko, jer se otac, po rečima majke, minimalno uključivao u odgajanje i vaspitanje ćerke.

Foto: Pexels

- Da sve bude još gore, dete se sa ocem ne oseća komotno, često beži od kuće i šalje mi fotografije masnica kada je otac istuče! Pored oca, u istom domaćinstvu žive njegovi roditelji i brat, koji je razveden. Sada njih četvoro vežbaju roditeljski autoritet na detetu koje cela ta familija nije želela još 2011. godine - priča majka.

Devojčica je, kaže Savić, više puta bežala od oca.

Nesrećna je. Najstrašnije je što je niko nikada nije pitao šta ona želi. Sa njom niko nije razgovarao - priča Marijeta.

Poslao je kod majke zbog korone

Marijeta kaže da otac devojčicu svaki put kada postoji neki problem, zdravstveni, pošalje kod nje.

U novembru 2020. njegova porodica se razbolela od korone, uključujući devetogodišnju K. P. koji je tada poslao kod majke.

Marijeta se, kako navodi, razboleva od teškog oblika kovida, dobija obostranu upalu pluća, ali dva puta mora da odbije bolničko lečenje, jer je devojčica nedeljama prepuštena njoj na samostalno staranje.

Tokom bolesti majke i kćerke u trajanju od mesec dana, Uroš P. ni na koji način nije pokušao da im pomogne, ali kako navodi Savić, a nakon toga odlučuje da promeni dotadašnji model viđanja, koji je ćerki omogućavao da vidi mamu kad želi.

"Piše mi potresne poruke, šalje slike kada je izudara"

Ćerka je sada starija i u svojim porukama detaljno opisuje situaciju u kući, šalje mi radove kojima opisuje svakodnevicu, fotografije kada je otac izudara, govori kako je ne leče dok je bolesna, piše veoma potresne poruke svima kako je onemogućavaju da vežba instrumente i ide u muzičku školu, počinje da beži u komšiluk i obližnje porodice tražeći bilo kakvu zaštitu - priča majka devojčice i dodaje da joj Uroš P. ne dozvoljava da se približi detetu pod pretnjom krivičnom prijavom.

Pokušao da otkupi starateljstvo

Marijeta kaže da je Uroš P. pokušavao da za 1.000 evra otkupi roditeljska prava od nje. Prvo je novac nudio lično Marijeti Savić, a zatim je nudio i posredno, preko bliskih osoba, koje su zbog toga podnele krivičnu prijavu. Jednoj od osoba Uroš P. je rekao da ga ne interesuje da dete kod njega provodi većinu vremena, već želi da primora majku da "sluša šta on kaže, da ispunjava njegove zahteve i postupa u skladu sa njima".

#Majka

#Nasilje

#Otac