AKTUELNO

U situaciji kada se vatra širi teško je ostati pribran.

U zgradi u Bulevaru Milutina Milankovića 110 na Novom Beogradu danas je izbio požar. U istoj zgradi u martu 2020. u požaru je stradalo sedmoro stanara.

Ovoga puta, na sreću, povređenih kao ni žrtava nema, a prema prvim informacijama požar je izbio na terasi i proširio se na sobu.

Nažalost, požari nisu retkost na našim prostorima. Iz MUP-a Srbije podsećaju kako bi se trebalo ponašati kada izbije požar i koje korake bi trebalo napraviti u cilju bezbedne evakuacije, ali i prevencije.

1. Pozovite vatrogasceUkoliko primetite požar ili osetite miris dima u vašem stanu ili zgradi, pozovite vatrogasnu službu i nikada nemojte pretpostavljati da je neko to već učinio.

Ako u toku noći primetite požar, a nemate alarm za slučaj opasnosti, izađite na prozor ili u hodnik i vičite "Požar", tako da probudite ukućane i komšije, pa pozovite 193. Vatrogascima dajte konkretne podatke o mestu požara kao što su adresa, sprat i broj stana.

2. Zatvorite vrata i isključite strujuUkoliko je požar u nekoj prostoriji vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, pa ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje.

Ukoliko je, pak, požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata za sobom; u suprotnom će se, zbog dotoka svežeg vazduha požar brzo proširiti na ceo stan.

3. Kad voda ne rešava problemNikada ne koristite vodu za gašenje požara na električnim instalacijama i aparatima, zbog rizika od strujnog udara.

Takođe, nikada nemojte koristiti vodu za gašenje požara izazvnim benzinom ili uljem, jer ove supstance plutaju po vodi i samim tim mogu da doprinesu širenju požara.

4. Prebrojte ukućanePrilikom evakuacije važno je da se svi ukućani okupe u istoj prostoriji, jer deca zbog straha mogu negde da se sakriju. Tek kada su svi na broju, krenite ka izlazu.

5. Krpe natopljene vodom za lakše disanjePrilikom evakuacije spremite se za susret sa gustim dimom i vrelinom, pa ako imate vremena, obujte cipele sa debljim đonom, obucite kaput i obavezno vežite krpe i peškire natopljene vodom preko nosa i usta.

6. Što dalje od liftaPrilikom evakuacije nikada ne koristite lift, jer se u toku požara oslobađa gust dim koji sadrži otrovna isparenja koja brzo ispune okno lifta i samu lift kabinu. To uzrokuje sigurnu smrt od gušenja za sve koji se nalaze u liftu.

7. Kad je bezbedno izaći na terasuAko niste neposredno ugroženi požarom, najbolje je da ostanete iza zatvorenih vrata svog stana.

U slučaju da dim počne da prodire oko vrata, natopite peškire i krpe vodom, stavite ih oko štokova i ispred vrata da sprečite prodor dima u stan.

Ako je spoljašnji vazduh čist, idite na terasu zatvarujući balkonska vrata za sobom i sačekajte da vatrogasci završe gašenje požara, jer u svom stanu ste najbezbedniji.

8. Pazite gde bacate opuške!Neugašeni opušak cigarete nikada nemojte bacati kroz prozor ili sa terase, jer će u većini slučajeva završiti u sobi, ili terasi u nekom od stanova ispod vašeg i izazvati požar.

Mere prevencijeIz MUP-a Srbije podsećaju da je požar realna opasnost u kojoj pored materijalne imovine možete izgubiti i život, te stoga nemojte dozvoliti da vam se dogodi, obezbedite se na vreme.