AKTUELNO

Počinje sezona letnjih odmora, a na putnici na graničnim prelazima češto dožive neprijatnosti, pre svega zbog neobaveštenosti o carinskim pravilima.

Na aerodromu Nikola Tesla carinici su sprečili pokušaj da se u Srbiju unese neprijavljeni ručni sat vredan oko četiri i po miliona dinara. Šta sve ne sme da se unese u zemlju, šta mora da se prijavi i koja roba podleže carini, objasnio je za televiziju Pink Slobodan Tomić, načelnik Odeljenja za carinske poslove, postupke i procedure Uprave carina.

Govoreći o slučaju pokušaja da se sat prokrijumčari od strane 35-godišnjeg ekonomiste iz Beograda, otkriveno je da se sat nalazio na njegovoj ruci, a da su potvrda o povraćaju poreza i račun bili u njegovom ručnom prtljagu.

Foto: TV Pink

- Očekujemo povećan promet i pokušavamo da se organizujemo što bolje, kako bismo sprečili krijumčarenja - rekao je Tomić.

Prilikom izlaska iz zemlje, kako je istakao, količina novca koji se prenosi je ograničena na 10.000 evra u kešu, dok je iznos preko toga moguć jedino prilikom unosa i to sa prijavom iznosa na koji glasi potvrda.

Pročitajte još: BRANISLAV NEDIMOVIĆ ZA TV PINK: Uradićemo sve da malinari budu zadovoljni

- Ako imate skup sat koji uopšte nije kupljen u inostranstvu, potrebno je usmeno saopštiti cariniku. Ljudi uglavnom i prijavljuju skupo plaćene stvari, jer ne žele da sebi stvaraju bespotrebne probleme - istakao je Tomić.

Za putnike postoji turistička brošura u kojoj piše šta je sve dozvoljeno putnicima, kada je reč o prenosu robe preko granice.

Foto: TV Pink

- Roba u vrednosti od 100 evra ne podleže carini, dok se za robu preko 100 evra plaća porez od 10 odsto kao i PDV od 20 odsto - objasnio je Tomić.

Carina se ne plaća na lični prtljag, a u obzir se uzima trajanje puta, pol putinka, njegova starost, objasnio je. S druge strane, ako postoji račun za robu, to garantuje da ju je kupio.

Foto: TV Pink

- Međutim, ako je on tu robu platio više od 100 evra, morao je da je prijavi i za nju plati carinu - objasnio je Tomić.

Sve što nije roba trgovačkog karaktera sme da se unese u zemlju, ali je važno da cena te robe ne prelazi 100 evra, kako se ne bi naplaćivala carina.

#Aerodrom

#Carina

#Putnici

'