AKTUELNO

U Srbiji je danas počela Kampanja za vakcinaciju mladih protiv korona virusa, a na konferenciji koja je tim povodom održana u Beogradu premijerka Ana Brnabić je još jednom pozvala sve, a posebno mlade da prime vakcinu jer, kako je rakla, od njih zavisi da li ćemo svi moći da se vratimo normalnom životu.

Ona je na konferenciji u Domu omladine navela da je u Srbiji u starosnoj kategoriji do 30 godina do sada vakcinisano svega 11,9 odsto.

Premijerka je rekla da je u našoj zemlji do sada jednu doze vakcine primilo 2.361.545 punoletnih građana, što je oko 44 odsto punoletnog stanovništva.

Foto: Beograd.rs

Revakcinisano je 1.868.519 građana, što je oko 35 odsto ljudi.

Najveći broj vakcinisanih su osobe između 65 i 74 godina i u toj kategoriji je 70 odsto vakcinisanih.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da kampanja koja je danas pokrenuta pokazuje kako zajedno mogu da se rešavaju društveni problemi i dodao da je danas jedan od većih problema vakcinacija mladih.

Foto: Beograd.rs

Moramo da nađemo način da mobilišemo mlade da se vakcinišu kako bi oni zaštitili i sebe i druge, a i kako bismo ponovo organizovali festivale - rekao je Vesić.

Dodao je da festivali nisu važni samo za mlade već i za privredu, a posebno za privredu Beograda i Novog Sada jer oni zavise od turista iz inostranstva, te da je zato ova kampanja društveno korisna.

Foto: Beograd.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučevioć je postavio pitanje da li postoji drugo, bezbednije i bolje rešenje od vakcinacije i da li možemo da čekamo da se razbolimo, ili da se vakcinišemo u potrebnom broju i tako dobijemo kolektivni imunitet.

Istakao je da kao građanin i kao otac snažno podržava ovaj projekat.

Foto: Beograd.rs

Verujem u njega, verujem da možemo na leto da održimo festivale i imamo normalniji život, svadbe, krštenja, maturske večeri, da se zagrlimo, poljubimo i idemo na utakmice, a sve to samo od nas zavisi. Zato, hajde da zajedno pobedimo - poručio je Vučević.

Ciljna grupa kampanje su mladi od 16 do 25 godina, a namera je da se postigne veći broj vakcinisanih u toj populaciji.

Promociji Kampanje vakcinisanja mladih prisustvovali su i osnivač festivala ''''Egzit'''' Dušan Kovačević i osnivač i vlasnik festivala Belgrade Music Week, Belgrade Beerfest i Music Awards Ceremony Milenko Škarić.