AKTUELNO

Željko Mitrović zajedno sa temim inženjera Pinkovog razvojnog istraživačnog centra PR-DC, predstavio je projekat Artemida, koji se zasniva na ideji podrške iz vazduha ljudima koji su u nevolji.

Deset različitih misija koje imaju za cilj spasavanje ljudskih života biće predstavljene u narednih nekoliko meseci. Prva je dron za brzo gašenje požara sa mobilnim heliodromom.

Vazduhoplovni inženjer Miloš Petrašinović, član PR-DC tima, rekao je za Novo jutro TV PINK da je Artemida projekat u okviru koga će biti prikazane demonstracije onoga što može da se uradi sa letelicama, a što do sada nije rađeno.

„U pitanju je pokretni heliodrom koji donese letelicu na mesto požara i na letelici imamo loptu za gašenje požara. Letelica se postavi na lokaciju i ispusti tu loptu, koja ugasi požar, nakon čega se letelica vrati na heliodrom“, rekao je Nikola Petrašinović, vazduhoplovni inženjer.

Foto: TV Pink Printscreen

Miloš je objasnio da je ovo sistem koji pokazuje integraciju mnogih podsistema.

„Imamo vozilo iz kog se upravlja, zatim imamo drona kao letelicu i loptu koja se inače koristi za gašenje požara. Najveća vrednost ovakvog projekta je zapravo integracija svega toga“, rekao je Miloš Petrašinović.

Kako kaže, letelica može biti programirana tako da sama upravlja, a može i da se upravlja sa njom preko određenog daljinskog sa osnovnim komandama, a takođe, dodaje i u toku leta može da se menja i nadograđuje to upravljanje.

Foto: TV Pink Printscreen

Miloš Petrašinović je rekao da su u njihovoj porodici svi vazduhoplovni inženjeri, njihovi roditelji i četvoro dece.

„Započeli smo PR-DC sa idejom da pravimo letelice u Srbiji, da obrazujemo ljude, da to razvijamo i napredujemo sve više i više. Ovo su usputne pozicije na kojima pokazujemo dokle je došao taj razvoj“, rekao je Petrašinović.

Kako kaže, ovaj sistem može mnogo da pomogne, može da izbegne gužve i da priđe gde možda neki drugi sistemi ne bi mogli.

Foto: TV Pink Printscreen

„Ovako se čuvaju i životi vatrogasaca i svih koji učestvuju u spašavanjima“, rekao je Miloš.

Miloš je dodao da takođe rade na razvoju robotskog sistema koji mogu da pomognu i letelicama.

„Napravili smo Leposavu, naučili je da priča... Jedan od sistema je i sistem OKA, koji spada u čitavu jednu industriju“, rekao je Miloš Petrašinović.

#Miloš Petrašinović

#Nikola Petrašinović

#PR-DC