AKTUELNO

Profesor dr Miljko Ristić iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje je, komentarišući navode američkih naučnika da je kovid kardiovaskularna bolest, istakao da su srce i pluća jedinstven sistem i da se svako oboljenje jednog organa odražava i onaj drugi.

- Maratonska borba sa kovidom koja traje godinu dana, donela je različite zaključke i naučne dokaze. Već u prvim mesecima se pokazalo da je virus respiratorno obolenje, ali da sa 173 simptoma mogu biti napadnuti i drugi organi - rekao je Ristić za Pink.

Jasno je da ovde, ne kod svih pacijenata sa kovidom, dolazi do zgrušavanja krvi u sitnim krvim sudovima u plućima. To su oni slučajevi koji daju tešku kliničku sliku gde čak ni respirator ne može da pomogne jer je otežan ulazak kiseonika u krvotok sa jedne strane, a krvotok je opstruiran zbog ugrušaka i takvi slučajevi uglavnom imaju smrtni ishod, objasnio je Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Osvrnuvši se na porast broja infarkta, one je naveo da kardiološki pacijenti zahtevaju lečenje odmah i bez odloganja, a da je zbog pandemije koronavirusa broj intervencija kod srčanih pacijenata smanjen za 50 odsto.
- Srbija je decenijama druga zemlja u Evropi po broju infarkta i srčanih oboljenja, ali je moguće da je ta brojka nešto povećana i zbog virusa - istakao je Ristić.

Ukazao je da je u prošlog godini 55.000 ljudi je umrlo od srca, 10 puta više nego od koronavirusa.

Ristić je ocenio da je padu broja zaraženih doprineo proces vakcinacije, imajući u vidu da je 30 odsto građan primilo drugu dozu i poručio građanima da je važno da prime vakcinu kako bi se zaštitili.

#Miljko Ristić

#koronavirus