AKTUELNO

Broj neželjenih efekata pokazatelj je bezbednosti vakcina.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije ukazuje da se korona ne predaje i pokazuje da je vrlo otporna i žilava na sve naše pokušaje da joj se suprotstavimo, osim kada je reč o vakcinama.

- U problemu su zemlje koje imaju izazov da ne sprovode mere ili nemaju dovoljnu dostupnost vakcina. Srećom, mi imamo dovoljno vakcina i to četiri različita proizvođača, ali i poverenje građana u institucije i sistem vakcinacije u kontrolu koju sporvodi Agencija za lekove - rekao je Zelić.

Govoreći o neželjenim reakcijama, on je naveo da je to pokazatelj koliko su vakcine bezbedne.

Foto: TV Pink Printscreen

Imamo prema jučerašnjem izveštaju samo 890 slučajeva prijavljenih neželjenih reakcija. Na 3.715.103 date doze to je jedna reakcija na 4.174 vakcine, odnos 0,00023. To je zaista izuteno retko i nema težih neželjenih reakcija. Samo pet puta je evidentirano nešto što bi se smatralo ozbiljnijim slučajem, ali i one su prolazile brzo i bez trajnih posledica, naveo je Zelić.

Dr Milan Milenković, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista reproduktivne medicine kaže da kovid infekcija ne povećava rizik za komplikacije u trudnoći, osim na samom kraju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Trudnice koje obole od korone, pri kraju trudnoće imaju veći rizik da završe na intenzivnoj nezi, da imaju respiratorne probleme, veći rizik za preklampsiju i prevremeni porođaj, kao i za carski rez - rekao je Milenković.

#Vakcina

#koronavirus