AKTUELNO

Danas počinje isplata državne pomoći građanima, a pare će prvo dobiti dobiti 1,7 miliona penzionera. Njima će danas na račune biti uplaćeno prvih 30 evra u dinarskoj protivvrednosti, što je oko 3.500 dinara.

Drugih 30 evra, u okviru ovog paketa pomoći, stići će im u novembru, a u septembru će najstariji dobiti i dodatnih 50 evra, odnosno oko 5.900 dinara.

Penzionerima ova novčana pomoć stiže automatski i nisu morali posebno da se prijavljuju za nju.

Oni koji su se vakcinisali mogu da računaju i na dodatnih 3.000 dinara, a rok za prijavu za ovu pomoć ističe 15. juna. To bi mogla da bude i druga uplata, posle današnje.

Inače, za tri grupe penzionera, i to one iz kategorije samostalnih delatnosti, te vojne i poljoprivredne penzionere, danas počinje i redovna isplata penzija za april, nezavisno od toga da li primanja dobijaju preko tekućih računa, na šalterima pošta ili na kućne adrese.

Sutra će prvih 30 evra novčane pomoći stići korisnicima socijalne pomoći i onima koji su na izdržavanju zatvorskih kazni, a ostalim građanima će novac početi da se isplaćuje 12. maja. Očekuje se da će svi prvu "ratu" dobiti do 20. maja, dok drugih 30 evra stiže u novembru.

Srbi na Kosovu i Metohiji finansijsku pomoć države mogu očekivati u trećoj i četvrtoj nedelji maja kada će im, uključujući i decu, stići po 100 evra, dok će nezaposlenima biti uplaćeno po 200 evra.

Za nezaposlene u ostalom delu Srbije predviđena je i dodatna pomoć od 60 evra, koja će im biti isplaćena u junu.

Kako da se prijavite?Ako se još uvek niste prijavili za novčanu pomoć države, imate vremena da to uradite do 15. maja. Od juče je moguća i telefonska prijava, kao i elektronska prijava koja je otvorena od 28. aprila, preko preko sajta Uprave za trezor. Kada uđete na sajt idp.trezor.gov.rs, treba da kliknete na polje "Podnošenje prijave" i unesete svoje podatke - JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, treba da, u padajućem meniju, kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijavljuju za ovu pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Kod telefonske prijave na broj 0800 101 100 građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas, koji će ih voditi kroz ceo proces prijave. Podaci koji treba da ostave isti su kao i kod elektronske prijave.

Ako pri proveri statusa prijave za jednokratnu novčanu pomoć od 60 evra građanin dobije poruku da je sve u redu sa prijavom, to znači da su uneti podaci o fizičkom licu prošli neophodne validacije, i da fizičko lice zadovoljava uslove propisane Uredbom, odnosno da je reč o državljaninu Republike Srbije, da ima aktivno prebivalište i važeću ličnu kartu. Ukoliko ste dali pogrešne podatke prijavu možete da ponovite.