AKTUELNO

U želji da za Uskrs na trpezi imaju što lepša i unikatna jaja, domaćice godinama unazad eksperimentišu prilikom farbanja.

Tako je jedna Novosađanka, živeći godinama na Tajlandu gde nije mogla da pronađe farbu, pronašla način da jaja ipak budu ukrašena.

Sipa se u čašu određena količina vode, stavi se boja i ubaci se jaje. Bitno je da je to prehrambena boja i da se doda malo sirćeta - rekla je Novosađanka.

Brojne su tehnike kojima se farbaju i ukrašavaju jaja, a neke od njih su i prava umetnička dela.

Foto: Pixabay.com

Treba ukrašavati sa ružama, maslinovim grančicama, detelinama. To su narodne šare. Pored jaja, priprema se i Vaskršnji kolač. On se sastoji od pletenice koja ide u krug i stavlja se jaje u sredinu. Naziv tog kolača je Isusova kruna - kaže Mirjana Radenković, kulturno-istorijski centar "Srpska kruna".

Starinski običaj farbanja jaja u lukovini i nihovo ukrašavanje travkama i cvećem održao se u zaječarskim selima, a stare domaćice poštujući tradiciju i oblače narodnu nošnju dok obavljaju poslove u kuhinji.

Svako jaje ukrasimo sa različitom biljkom, npr božur je znak lepote. Sve te travke imaju svoju simboliku. Sada malo farbamo na moderniji način, koristimo boje i gelove, motamo u džakove. Domaćiće su nekada u ovom kraju farbale jaja u narodnoj nošnji i ja je poštujem. Prvo ujutru na Uskrs donesemo parče zemlje sa travom i stavimo ispod praga, na betom, potom dođu mladi da se pričeste - rekle su domaćiće iz Zaječara.