AKTUELNO

-Najvažnija snaga Vojvodine zapravo leži u naučnim i inovativnim elementima i to je nešto što će narednih godina i decenija činiti okosnicu njene snage - rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Mirović je, otvarajući Veterinarsku kliniku na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, rekao je da je uređenje klinike I laboratorije u okviru nje, koštalo vise od 23 miliona dinara.

-Na ovaj način mi pokazujemo jednu vrstu nove politike, da zajednički investiramo u razvojne elemente na Univerzitetu u Novom Sadu, investiramo i u druge isto tako razvojne elemente, iz dana u dan napreduje naučno-tehnološko park u okviru Fakulteta tehničkih nauka, a investira se i u komunalnu infrastrukturu - rekao je Mirović.

Foto: Tanjug

Dodao da je sve to moguće zahvaljujući racionalnijoj politici, koju sprovodi nova Pokrajinska vlada.

Po njegovim rečima, Pokrajinska vlada pristupa pođednako svakom fakultetu u okviru Univerziteta, analiziraju se njihove potrebe, a nakon toga obezbeđuju sredstva za prioritetne projekte.

-Veterinarska klinika na Poljoprivrednom fakultetu imaće i sopstvene prihode, ovo nije ulaganje koje će biti samo edukativnog ili naučno-nastavnog karaktera, već će biti otvoreno i za tržišnu utakmicu i na taj način će i opravdati smisao ulaganja u njenu izgradnju - kazao je Mirović.

Vučić: Želimo dijalog sa Albancima, ali oni moraju da znaju da želimo da očuvamo interese Srba i Srbije na Kosovu (FOTO)

Vojvodina, kaže, mora imati mnogo više ambicija, kao što su nekada pre 15 godina imali oni koji su osnovali Departman za veterinarsku medicinu.

-Oni su Departman osnovali sa ambicijama da najbolji veterinarski stručnjaci podstaknu zaštitu i razvoj u ovoj oblasti u Vojvodini, tako i mi svi danas moramo shvatiti da Vojvodina mora imati najbolje u svim oblastima, da ona ne sme da krije svoje ambicije i to dokazujemo i otvaranjem ove laboratorije - dodao je Mirović.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica rekao je da je danas veliki dan za Pojoprivredni fakultet, jer je otvorena veterinarska klinika na čijoj su trogodišnjoj pripremi za puštanje u rad zajedno radili Pokrajinska vlada, sekretarijati i fakultet sa sopstvenim sredstvima.

Foto: Tanjug

-Ova klinika je za nas izuzetno važba, zato što omogućava posle 15 godina, od kada je osnovan smer za veterinarsku medicinu, da naši studenti imaju najsevremeniju opremu, na osnovu koje mogu da vežbaju praktična znanja i na osnovu koje se stiču uslovi za Evropsku akreditaciju Poljoprivrednog fakulteta u obasti medicinskih nauka - rekao je Tica.

On je podsetio da Poljoprivredni fakultet izvodi nastavu duže od šest decenija i da pored nastave iz tehničko-tehnološkog polja, ekonomskog polja, od 2000. godine razvija nastavu iz veterinarske medicine u okviru medicinskog polja.

-Zato nam je ova klinika, koja je izgrađena uz podršku Pokrajinske vlade, nešto što nas obavezuje da i u narednom periodu i ostale laboratorije i klinike učinimo na takvom nivou da naši studenti imaju sve ono što od njih danas tražimo, ne samo teorijska, već i praktična znanja, kako bi ih odmah nakon završetka studija primenili u praksi - kazao je Tica.

#Igor Mirović

#Naučnici

#Veterinar

'