AKTUELNO

Nakon što je nekoliko naših građana primilo dve doze vakcine protiv virusa korona različitih proizvođača, javila su se pitanja da li to može da bude opasno, da li ostavlja posledice po njihovo zdravlje, da li dugoročno utiče na mogućnost pojave pojedinih bolesti…

O kombinovanju vakcina protiv kovida različitih proizvođača radi postizanja boljeg efekta imunizacije pričala je doktorka biohemije u Institutu za primenu nuklearne energije Danica Ćujić.

Nije opasno kombinovanje različitih vrsta i proizvođača vakcina. Svaka vakcina koja je puštena, svaka vakcina je prošla ozbiljne testove bezbednosti. Nema svrhe da je nešto koristi ako kasnije izaziva neke komplikacije. Ne postoji bojazan ako je neko slučajno primio vakcine od dva različita proizvođača - navela je doktorka.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Još uvek nema čvrstih dokaza šta bi bilo bolje uraditi kada su u pitanju one osobe koje nisu stekle imunitet ni posle druge doze vakcine.

U poslednje vreme svi su opsednuti antitelima i u redu je nakon preležanog kovida da se proveri da li je ostao neki trag u telu, koji kasnije može da pomogne u kontaktu sa zaraženom osobom, međutim nema potrebe da se na nedeljnom nivou proveravaju antitela. Isto je tako i sa antitelima nakon vakcine - rekla je doktorka.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dešava se da kod nekih osoba nivo antitela nije postignut nakon vakcinacije, međutim antitela su samo jedan aspekat našeg imunog sistema. Osobe koje su primile vakcinu svakako bi trebalo da se čuvau bez obzira da li su razvili antitela, navela je doktorka.