AKTUELNO

Profesor doktor Miljko Ristić iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje kaže kako hirurge pandemija koronavirusa nije puno poremetila, s obzirom na to da su navikli na stalnu angažovanost.

Ristić za TV Vesti dodaje i kako kod pojedinih pacijenata nema čekanja, već da se intervencije vrše odmah, kako ne bi bilo kasno.

Mi smo navikli na neki tempo koji je uvek bio iznad nekog prosečnog angažovanja u medicini. Hirurgija je jedna grana koja kod pojedinih bolesti ne trpi nikakva odlaganja. Kada dođe pacijen noću u 2, u 5 sati, sa nekom dijagnozom, tu nema odlaganja, tako da je to prešlo u neku našu naviku da se taj slučaj mora rešiti odmah. Ako odložimo za ujutru možda bude kasno, tako da nas ta pandemija nije izbacila iz nekog ritma na koji smo navikli, a to je stalna angažovanost - govori Ristić.

Foto: TV Vesti

Ristić kaže da su tokom pandemije, koja podseća da traje više od godinu dana, na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje preuzete mere koje na sve načine sprečavaju da virus uđe u ovu ustanovu. Zbog toga pacijenti idu čak na testiranje i po tri puta.

Ova pandemija traje godinu dana i više, preuzete su mere koje na sve moguće načine sprečavaju virus da uđe na Dedinje. Bilo je u sredstvima informisanja da je veliki broj zaraženih na Dedinju, jeste bilo oko 70 pozitivnih sestara i lekara, oni su na sreću imali lakšu sliku i niko od njih nije završio u bolnici. Sada su te mere dovedene do savršenstava. Pacijen koji ulazi na Dedinje mora imati test da je negativan na virus, naravno, mi to ne prihvatamo zdravo za gotovo. On se istog dana testira testovima na Dedinju. Onda se proverava test na koronu i onda to prihvatamo kao merodavno, da posle tri testa koja su negativna, taj pacijent je negativan - priča Ristić u autorskoj emisiji Srđana Predojevića na kanalu Vesti.

Foto: TV Vesti

Ristić je objasnio i da li se operišu pacijenti koji su pozitivni na koronavirus i šta se dešava u tom slučaju.

Ukoliko je pacijent pozitivan, onda ga šaljemo u kovid bolnicu KBC "Dragiša Mišović" i onda čekamo 5 do 6 dana da bi ga ponovo primili. Ta crvena i zelena zona se maksimalno poštuju i nismo imali u ovih nekoliko meseci neke zaraze kovidom - ističe Ristić.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!