AKTUELNO

Prošle godine na Uskrs u Srbiji je bio na snazi najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja, koji je trajao od petka, 17. aprila, u 17 sati do utorka, 21. aprila, u 5 ujutru.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon imao je jedno obaveštenje o novim merama i pojasnio je koliko su dosadašnje bile efikasne, a otkrio i da li je struka zadovoljna procesom vakcinacije, ali i da li ćemo moći da se krećemo tokom Uskrsa.

- Mere su i dalje na snazi, a od ponedeljka će biti korekcije, za ugostitelje neće biti kao ranije četiri kvadratna metra na otvorenom po osobi, nego drugačije, još razmatramo kako će to da izgleda - navodi Kon i dodaje da je to daleko od popuštanja mera.

Doktor Kon naglašava da se i dalje traži održivi model.

- Za Uskrs očekujem da će građani Srbije pravoslavne vere shvatiti da nije vreme za uzajamno posećivanje i za kontakte na koje smo navikli. Nećemo zabranjivati kretanje za praznike - kaže Kon.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Epidemiolog očekuje da će se situacija popraviti u naredne četiri nedelje koliko ima do prvomajskih i uskršnjih praznika. Naglasio je da prema epidemiološkim pokazateljima vrhunac korone u Beogradu prolazi.

- Očekujemo smanjenje broja novozaraženih, ali imamo problem sa velikim prilivom obolelih u bolnice - rekao je Kon i dodao da smrtnost uzrokovana novim sojem virusa nije povećana u odnosu na prethodni period i da je maltene kao svuda u svetu.

Dr Tiodorović o Uskrsu 

Za nedelju dana veliki broj naših ljudi doći će u otadžbinu zbog Uskrsa, što može da predstavlja dodatni rizik za širenje epidemije kovida-19, poručio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

On je apelovao na ljude da se pridržavaju propisanih mera u danima koji slede, dodajući da nas nakon toga očekuje novi talas.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Apel je da se svi ponašamo racionalno i odgovorno. Virus se brzo širi i toga moramo biti svesni. Stiže lepo vreme, pravo proleće, biće više druženja i zato apelujem na sve da ne zaborave koliko dnevno imamo novoobolelih, da su bolnice pune i da se uzdrže od svakog vida zabave i okupljanja - rekao je Tiodorović jednom prilikom za Blic.

Svaka rasprava o vakcinaciji ide u prilog antivakserima

Kon se posebno osvrnuo i na antivaksere.

- Ne možemo promeniti njihova ubeđenja. Meni je samo cilj da bude jasno da je naučno dokazano da je vakcinacija u dosadašnjoj istoriji spasila najviše života. Svaka rasprava ide njima u korist. Nemam vremena za antivaksere. Bavio sam se njima 10 godina i ušao sam duboku u tu problematiku. To nije ništa novo, postoje već dva veka, samo je njihov uticaj postao veći zbog društvenih mreža - rekao je Kon.

Član Kriznog štaba je dodao da svaka rasprava u medijima o vakcinaciji rađa nepoverenje kod običnog sveta.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mi kod nas već vidimo da vakcine deluju. Imamo razne vakcine, a to malo otežava praćenje efektivnosti - rekao je Kon i naglasio da bi svaki građanin trebalo da se konsultuje sa svojim izabranim lekarom oko toga koje cepivo treba da primi.

#Predrag Kon