AKTUELNO

Fajzer tvrdi da je njegova vakcina bezbedna i efikasna kod dece od 12 godina. Bela kuća danas je pozdravila saopštenje ove farmaceutske kompanije, a Izrael je najavio plan vakcinacije adolescenata.

O vakcinaciji dece za TV Vesti govori dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević koji kaže da je ovo dobra vest za grupu ljudi koja, osim što se razboljeva od koronavirusa, i širi bolest prema starijima. Kaže da mlađi oboljevaju od Kovida-19, u najvećem procentu slučajeva sa blagim simptomima, dok kod starijih nema garancija da će oboleti sa blagom slikom.

Foto: TV Vesti

- Kod starijih adolescenata čak imamo i teže kliničke slike, tako da je ovo zaista dobra vest – kaže Jakovljević za TV Vesti.

Tokom pandemije je, kaže, očigledno došlo do sučeljavanja tehnologija i vakcina na globalnom nivou. Stoga je, kaže, potpuno logično da Fajzer ima bezrezervnu podršku države koja stoji iza njega, pa i Izraela.

- Za mene je potpuno logično da Bela kuća stane iza svoje kompanije – kaže dr Jakovljević.

Foto: TV Vesti

Dodaje da će ova vest sigurno biti vest broj 1 u svim naučnim časopisima jer je reč o primeni leka na osetljivim grupacijama kao što su stariji, deca i trudnice.

- Sve vakcine koje su i kod nas registrovane u 2020. godini primenjivane su sa velikom rezervom kod starijih osoba, sem Fajzera, i jedino su indicije da se Sinofarm može primenjivati kod dece. Sputnik je posle 25. decembra izbacio podatke da je bezbedan za primenu i kod starijih od 60 godina, dok i dalje ne znamo kakve bi efekte ova vakcina imala na mlađe od 18 godina – kaže dr Jakovljević.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#Dr Vladimir Jakovljević

#TV Vesti