AKTUELNO

Kardiohirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" prof. dr Miljko Ristić kaže da smo došli u katastrofalnu situaciju i da se pandemija ne može zaustaviti bez vakcinacije.

- Ja sam optimista, uprkos brojkama, najveći je broj ljudi na respiratoru, umrlih, ali imamo milion revakcinisanih i dva miliona koji su primili prvu dozu. Ako se još milion vakciniše, imaćemo 30 odsto zaštićenih - rekao je Ristić za Pink.

Ristić navodi da sada već postoje realna iskustva na pacijentima, budući da je prošlo više od godinu dana od početka pandemije.

- Dosta pacijenata koji preleže virus žale se posle na neku tegobu koja se karakteriše kao slabost ili malaksalost što upućuje da sa srčanim aparatom nešto nije u redu. mi to lako proveravamo pomoću ultrazvuka srca koji se obavi za pet do 10 minuta i vidimo da li je srčani mišić popustio ili nije - naveo je Ristić.

Kako je dodao, postoje laboratorijske analize koji ukazuju da li je srčani mišić popustio.

Postoje 173 simptoma svih organa koji mogu da obole kada korona uđe u organizam. Kod nekoga če se sresti slabost srca, kod drugog problemi sa mišićima...to je multiorganska bolest. Posle oporavka od virusa treba prekontrolisati i stanje ostalih organa.

#Miljko Ristić