AKTUELNO

Sve češće u javnosti se može čuti da se lek "ivermektin" koristi u lečenju ili prevenciji korona virusa.

Društvene mreže su preplavljene raznim studijama iz SAD, a u apotekama vlada prava nestašica ovog leka. Iako lako dostupan, ovaj lek ne bi trebalo uzimati na svoju ruku iz tri razloga. Prvi, nije potvrđeno njegovo dejstvo kada je korona u pitanju, drugi može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice, i treći - prvenstveno se koristi u veterini!

Otkud ideja da se "ivermektin" koristi u bilo kakvoj terapiji na ljudima? Istina je da se krema na bazi "ivermektina" koristi u dermatologiji i ima rezultate u lečenju nekih stanja na koži ljudi, kao što je šuga. Međutim, kao kapsule prvenstveno se koristi u veterini kao antiparazitski lek.

Postojale su pojedine studije u SAD koje su testirale da li ovaj lek može da pomogne kod obolelih od kovida ili čak u prevenciji. I dalje postoje neke klinike koje to čine. Neke kolege to isprobavaju i postoje neka usmena objašnjenja da pomaže, ali to niko ne može da tvrdi zvanično jer ga ni Svetska zdravstvena organizacija nije odobrila niti je u zvaničnim protokolima za lečenje korone. Kod nas "ivermektin" je registrovan samo kao veterinarski lek - rekla je dr Milena Turubatović.

Ovaj lek se može lako nabaviti, cena mu je pristupačna, ali nisu svi lekari spremni da ga preporuče.

- Zvanično se ne koristi kod nas u tretiranju kovida i ja ga ne preporučujem svojim pacijentima. Međutim, znam da ga pojedine moje kolege preporučuju - objašnjava dr Turubatović.

Jasno je da nijedan lek ne treba uzimati na svoju ruku, a koliko to može biti opasno u ovom slučaju potvrđuje i načelnica kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- "Ivermektin" se ne koristi zvanično. Nezvanično, po neko uzima na sopstvenu odgovornost. To je antiparazitarni lek koji se koristi kod goveda, a kod ljudi može da izazove ozbiljno oštećenje jetre - kratko i jasno je rekla dr Adžić.

#Lek

#korona