AKTUELNO

Za kolektivni imunitet potrebno je da 60 odsto punoletnih građana bude revakcinisano.

Saradnica Instituta za primenu nuklearne energije sr Marija Gnjatović je govoreći od delovanju vakcine navela da oni koji su dobili dve doze cepiva, a zarazili su se reaguju kao da su dobili još jednu dozu.

Obično se stvore dobri odgovori, za koje se veruje da će trajati i nekoliko godina. Kod onih koji su imali težu kliničku sliku, stvara se više antitela, dok je kod onih koji su imali lakše simptome manje antitela i kraći imunitet.

Ona je istakla da porast broja zaraženih negativno utiče na proces imunizacije jer može doći do odlaganja primanja kako prve, tako i druge doze vakcine.

- Brojke su na neki način i očekivane, jer je cepivu potrebno dosta vremena da počnu da deluju, da se stvori imunitet - navela je Gnjatović.

Sinfarm je dobra vakcina i razvija se dobar humoralni odgovor koji se meri antitelima, ali je kod nekih pacijenata potrebno i 30 dana nakon druge doze da bi se uočila antitela. To kasnije lepo raste, napreduje, raste titar antitela, ali moramo imati u vidu da je do kontakta sa virusom došlo 10 dana pre pojave prvih simptoma

Gnjatović je navela da se pretpostavlja da će kod vakcina Astrazeneka i Sputnjika V, koje slično deluju, imunitet trajati i do dve godine, sa Fajzerom šest meseci, dok se sa Sinofarmom takođe očekuje dugoročniji imunitet, ali bi starijim osobama možda bila potrebna treća doza.

Direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu dr Zoran Bekić kaže da je do sada je aplikovano više od 2.300.000 doza, a više od 915.000 ljudi je revakcinisano.

Foto: TV Pink Printscreen

- U Beogradu je skoro 30 odsto punoletnih građana revakcinisano - rekao je Bekić i naveo da je vakcinacija zahtevan proces za koji je potrebno vreme.

Kako je napomenuo, da bi se vakcinisalo 20 odsto stanovništva bilo je potrebno oko tri meseca, a da bi se dostigao kolektivni imunitet kao u Izraelu, mora biti revakcinisano oko 60 odsto punoletne populacije.

#Marija Gnjatović