AKTUELNO

Korna mere, koje su na snagu stupile u sredu ujutru oročene su na pet dana što znači da sutra pretaje njihova primena, odnosno da bi danas trebalo da bude doneta odluka o eventualnom novom zaključavanju.

Medicinski deo Kriznog štaba danas će imati prve procene koliko, i da li je, postignut ikakav napredak u suzbijanju virusa. Sednica celokupnog štaba očekuje se u ponedeljak, a do tada sa doktorima razgovara premijerka Ana Brnabić.

Kako sada stvari stoje, medicinski deo zahteva zatvaranje koje bi trajalo najmanje još sledeću nedelju. Prema saznanjima politički, odnosno ekonomski deo štaba zahtevaće da se razmotri zasebno svaka delatnost, donesu pojedinačne mere, a ne jedinstvene koje se odnose na sve podjednako. Najglasniji u ovom zahtevu su predstavnici grada Beograda.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naredne nedelje mogao bi da bude dozvoljen rad pojedinim uslužnim delatnostima. Kako se saznaje, razmatraće se pojedinačno svaka delatnost i određivati mogući model.

Vrata treba da otvore frizeri, kozmetičari, zanatlije poput obućara, bravara, ali i objekti poput stovarišta na otvorenom. Deo štaba smatra da nema posebnog razloga da se ne dozvoli i šalterska prodaja hrane i kafe.

Jedna od opcija je i skraćivanje radnog vremena, najveći problem ugostiteljski objekti

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Kada je reč o skraćenom radnom vremenu Medicinski deo Kriznog štaba teško bi pristao da lokali budu otvoreno do popodnevnih sati. Ukoliko odluka ‘padne’ na ovu varijantu, radno vreme bi, primera radi, bilo do 14 časova.

Ukoliko medicinski deo Kriznog štaba pristane da koriguje svoje zahteve o merama, kao najveći problem i dalje ostaju kafići i restorani. Lekari po ovom pitanju imaju tvrd stav - u tim lokalima virus se najlakše prenosi.

Medicinski deo Kriznog štaba ranije je izneo stav “zaključavanje” mora da traje ukupno dve nedelje.

#koronavirus

#mere