AKTUELNO

Srpski stručnjaci upozoravaju da je zdravstveni sistem prenapregnut.

Epidemiološka situacija u Srbiji je zabrinjavajuća, a britanski soj virusa postaje dominantan, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek.

On je poručio da je situacija u celoj Srbiji i u Novom Pazaru alarmantna i nestabilna.

"Evidentno je da britanski soj pokazuje svoju snagu i po rečima stručnjaka, kolega epidemiologa, trenutno je 80 odsto prisutan. Znači, sve je izvesnije da će britanski soj biti dominantniji nego osnovni soj, što opravdava ovo što se pune bolnice i što imamo mnogo viši broj zaraženih", izjavio je Đerlek.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Đerlek je istakao da u Srbiji na današnji dan ima oko 840.000 revakcinisanih, što nas ponovo svrstava u sam vrh Evrope i sveta. Međutim, kako kaže, nisu svi regioni tako pođednako zastupljeni u vakcinaciji, zbog čega je danas na terenu po nalogu ministra zdravlja.

"Moramo razgovarati sa građanima, moramo objašnjavati koliko je važna vakcina, jer je to jedini spas protiv ove opake bolesti, tako da se nadam da ćemo uspeti i ovde da napravimo pomak", rekao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, pre sedam dana je u Novom Pazaru bilo 5.000 vakcinisanih, sa sinoćnim presekom taj broj iznosi 7.000.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Za sedam dana smo vakcinisali 2.000 ljudi, a za 40 dana 5.000. Nadam se da ćemo u narednom periodu zaista pokušati da promovišemo što više vakcinaciju u ovom regionu", rekao je Đerlek.

#Mirsad Ðerlek