AKTUELNO

Do sada su se stekla razna medicinska iskustva, koja su pokazala da posledice ostavljaju dosta tragova i duži vremenski oporavak, rekao je Milojko Ristić, kardiohirurg.

Ristić je rekao da smo svedoci jedne velike pandemije, i dodaje da se sve više vidi kolika je težina i obim ove bolesti.

„Već u ranim mesecima, pokazalo se da ovaj virus je multiorganska bolest i da napada sve organe, neko oboli i može imati 123 različita simptoma od ove infekcije, pa to mogu biti i srčani poremećaji, ali i poremećaji na drugim organima“, rekao je Ristić.

Kako kaže, do sada su se stekla razna medicinska iskustva, koja su pokazala da posledice ostavljaju dosta tragova i duži vremenski oporavak.

Foto: TV VESTI

„Veliki značaj se pridaje oboljenju srčanog aparata. U maju mesecu je objavljeno da su obdukcije rađene na patološkom institutu, ali i rezultati iz drugih zemalja govore da je bilo značajnih promena na srčanom aparatu. I to se pokazalo kao upala na tim mišićnim ćelijama“, rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, srčani pacijenti moraju da budu izuzetno oprezni i da strogo poštuju mere koje preporučuje krizni štab.

„Takođe, i mladi ljudi moraju da paze jer predstavljaju najveći izvor i prenošenje ovog virusa. U velikom broju slučajeva videli smo da se završava sa teškim oštećenjima, ne samo respiratornog nego i drugih organa“, rekao je Ristić.

On kaže da je kod ovog virusa dokazano da u izvesnom broju slučajeva stradanju krvni sudovi, manifestuje se kao zgrušavanje i lako se registruje koagulacija.

Foto: TV VESTI

Kako kaže, kada je D dimer povišen, pokazuje nam da je došlo do koagulacije u krvims sudovima.

Doktor Milanko Šekler, rekao je da bi treća doza vakcine, koja se krajnje uslovno pominje, bila za ljude koji su slabo reaktivni ispali nakon vakcinacije, iz bilo kog razloga.

"Antitela nisu jedinmo merilo uspešnosti sprovedene vakcinacije, kao ni merilo pouzdanosti. Zaboravljamo drugu granu imuniteta, koja takođe može da se proveri. Iako imate slabiji imunološki odgovor, ne znači da ste se uzalud vakcinisali", rekal je dr Šekler.

Foto: TV VESTI

Ističe da su vakcine takođe uspešne i kod britanskog i bilo kog drugog soja.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794 Supernova - 011 SBB - 023 EON - 023 Total TV - 037 Orion - 603 Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#koronavirus