AKTUELNO

Nijedno novo poglavlje neće moći da se zatvori pre nego što se ispune sva prelazna merila koja se tiču vladavine prava, glavni je elemenat iz takozvanog "non-pejpera" o primeni nove metodologije u pristupnim pregovorima za Srbiju i Crnu Goru, a koji se ne primenjuje u postojećem procesu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio je u Briselu zemljama članicama EU dokument kojim se predlaže način primene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da ovaj non-pejper ne vidi kao veliku konkretizaciju u odnosu na onaj koji je Savet EU usvojio u martu prošle godine na predlog EK.

- Tada je usvojena nova metodologija za zemlje koje se nalaze u procesu pristupanja i Komisija je trebalo da izađe sa planom primene. Ako je ovo što smo juče videli plan primene, mislim da nije do kraja i detalji će biti saopšteni na međuvladinoj konferenciji gde bi trebalo da dobijemo odgovor kako će se vrednovati to što je Srbija otvorila 18 od 35 poglavlja i kako će ići redosled otvaranja klastera – objasnila je Grubješić za emisiju “Odmoravanje” na TV Vesti.

Foto: TV Vesti

Ona pojašnjava da su 33 pregovaračka poglavlja grupisana u šest tematskih Celina, odnosno šest klastera.

- Ubuduće ćemo otvarati i zatvarati klastere, a ne jedno po jedno poglavlje. Klasteri su: osnovna poglavlja ili fundamenti, zatim unutrašnje tržište, treći je konkurencija, četvrti je zelena agenda i povezivanje, peti je poljoprivreda u kohezija, a šesti spoljni poslovi – objašnjava Grubješić.

Foto: TV Vesti

Pojašnjava da su u klasterima 33 poglavlja, a da su dva van njih – poglavlje 34 (institucije) i poglavlje 35 (normalizacija odnosa Beograda i Prištine). O poglavlju 34 će se, kaže naknadno pregovarati, dok je za poglavlje 35 zadužena Evropska služba za spoljne poslove, a ne EK.

- Ovako izgleda nova metodologija, sa klasterima umesto ranijih pojedinačnih poglavlja – kaže Grubješić.

Kao i kod postojećeg procesa pristupnih pregovora, koje sa Briselom vode Beograd i Podgorica, poglavlja 23 i 24 zatvaraju se poslednja. Ova poglavlja tiču se vladavine prava.

- Ova nova metodologija daje šansu na papiru da se proces pristupanja EU ubrza, a upravo je jedan od ciljeva donošenja nove metodologije da se da dinamika ovom procesu i da se pojača kredibilitet EU na Zapadnom Balkanu. Videćemo kako će to izgledati u praksi – rekla je Grubješić.

Filip Rodić, novinar Novosti, kaže da je ključna reč “na papiru” i da je rađeno na formi, ali ne i na suštini.

Foto: TV Vesti

- Suština je ta da, po mom dubokom uverenju, od proširenja EU u skorijoj budućnosti neće biti ništa. Ovo je samo jedan igrokaz, predstava koja je potrebna Evropskoj uniji i njenoj birokratiji da bi se izgubljeni uticaj na Srbiju i Zapadni Balkan vratio. Ipak, mislim da ga vraćaju na pogrešan način, predstavom za javnost – kaže Rodić za TV Vesti.

Ističe da se suštinski ništa ne menja i da sistem koji je postavljen davno ne treba ni menjati, jer u njemu i nije problem, već duboko u EU.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#Filip Rodić

#Suzana Grubješić

#odmotavanje