AKTUELNO

Stariji osnovci od danas prelaze na onlajn nastavu, zajedno sa srednjoškolcima koji nastavu na daljinu prate od prošle nedelje.

Prelazak na onlajn nastavu je deo poštrenih mera koje je u petak predložio Krizni štab za borbu protiv virusa korona.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda, nastava se organizuje svakodnevno u školi kroz neposredan obrazovno-vaspitni rad.

Ministarstvo prosvete je tim povodom svim školama, preko školskih uprava, uputilo uputstva o radu.

Svaka škola je u obavezi da bliže uredi način planiranja, organizovanja i ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada putem nastave na daljinu uz važeći raspored časova, u skladu sa operativnim planom.

Obrazovno-vaspitni rad putem nastave na daljinu realizuje se na osnovu rasporeda časova za svako odeljenje, u realnom vremenu, putem izabranog sistema za upravljanje učenjem, korišćenjem savremene informaciono-komunikacione tehnologije, obezbeđujući ostvarivanje propisanih ciljeva, ishoda i standarda postignuća.

Kao i do sada, obezbeđeno je emitovanje časova nastave putem Javnog medijskog servisa RTS i platforme RTS Planeta.

Časovi redovne nastave traju 45 minuta, odnosno mogu da traju i kraće od 45 minuta, o čemu odlučuje škola, uvažavajući specifične okolnosti i uzrast učenika. Ako učenici iskažu potrebu, nastavnik će organizovati i čas dopunske, dodatne i pripremne nastave.

Škola je u obavezi da izmeni operativni plan rada i da izmenjeni plan rada dostavi nadležnoj školskoj upravi na saglasnost.

Direktor škole je u obavezi da upozna zaposlene, roditelje i učenike sa načinom organizacije obrazovno-vaspitnog rada putem nastave na daljinu, kao i sa njihovim obavezama, pravima i ulogama, posredstvom već uspostavljenih kanala komunikacije.

Način realizacije nastave će se nadalje prilagođavati u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija, a koje su uslovljene epidemiološkom situacijom.

#korona

#nastava

#online

#škola