AKTUELNO

U Srbiji je od ukupnog broja zaraženih koronavirusom čak 35 odsto njih inficirano britanskim sojem, koji je, kako su pokazale najnovije studije u Velikoj Britaniji, do čak 100 odsto smrtonosniji od drugih varijanti!

Naime, u Velikoj Britaniji je, u okviru obimnog istraživanja, upoređena stopa smrtnosti kod onih koji su zaraženi britanskom varijantom, poznatom kao B.1.1.7, sa stopom smrtnosti kod zaraženih drugim sojevima, nakon čega su naučnici došli do zaključka da je novi soj smrtonosniji između 30 i 100 odsto.

U istraživanju, koje je u sredu objavljeno u časopisu Britiš Medikal Džurnal, navodi se da je od 54.906 zaraženih britanskim sojem umrlo čak 227 osoba, dok je od istog broja zaraženih drugim sojevima umrlo 141 osoba.

- Zajedno sa njegovom sposobnošću brzog širenja, ovo čini B.1.1.7 pretnjom koju treba shvatiti ozbiljno - rekao je Robert Čalen, istraživač sa Univerziteta Eketer.

U Srbiji je, inače prisutno 35 odsto britanskog soja korona virusa, koji je za oko 60 odsto zarazniji, otkrio je pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Sa ovim prisustvom britanskog soja kovida, koji iznosi oko 35 odsto trenutno u Srbiji, imali bismo i do 13.000 zaraženih dnevno, da nema vakcinacije - upozorio je Vučić.

DR MARIJA GNJATOVIĆ: Sve vakcine štite od mutiranog virusa

Dr Marija Gnjatović, saradnica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), istakla je da, prema preliminarnim rezultatima, sve vakcine koje se upotrebljavaju u Srbiji štite od britanskog soja koronavirusa. - Ne može se očekivati da će se protein virusa toliko izmeniti da vakcine postanu potpno neefikasne u borbi protiv različitih sojeva, učinak može biti samo umanjen - rekla je ona za Javni servis.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Kurir da je svakako primetno da i u Srbiji imamo sve više obolelih, kao i sve više teških pacijenata na respiratoru.

- Vidimo da u prethodnom periodu sve češće obolevaju mladi ljudi, kao i da je sve veći broj onih sa težom kliničkom slikom i onih na respiratoru. Bilo bi dobro utvrditi koliko onih koji su na respiratoru je zaraženo britanskim sojem. Ono što je sigurno je da britanski soj dovodi do većeg procenta obolevanja, a onda to su igre velikih brojeva. Čim veći broj osoba oboleva imamo i veći broj onih sa težom kliničkom slikom i više smrtnih ishoda - kaže Ranković i dodaje da je ova varijanta opasnija za mlađe od prethodne, jer je virus mutirao i u borbi da preživi traži nove domaćine.

Nema zatvaranja vrtića

Uprkos tome što se britanski soj koronavirusa lakše širi među decom od ranijih varijanti, situacija nije alarmantna, te, kako saznajemo, krizni štab na današnjoj sednici neće doneti odluku da se zatvore vrtići, kao ni da niži razredi pređu na onlajn nastavu. I prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije rekao je juče za Telegraf.rs da još uvek nije vreme da se zatvaraju vrtići i škole: - Svuda u Evropi se ponovo otvaraju škole. Oni su bili u nekoj goroj fazi nego mi kada su ih zatvorili. Sada je kod njih poboljšanje, a mi ili kasnimo ili smo načeli taj novi talas. U ovom trenutku, mišljenja sam da ne treba zatvarati vrtiće jer je epidemiološki rizik veoma mali.

#koronavirus