AKTUELNO

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije naveo je u pismu pročitanom na sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija Jevtića da su tamo gde je bio Atanasije, bili i sveti oci i učitelji Crkve

"Tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli", čijom "silom" je on "hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji".

Umirovljeni episkop i profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu Atanasije preminuo je u četvrtak nakon borbe s korona virusom.

Pismo je na sahrani na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju pročitao mitropolit dabrobosanski Hrizostom zato što se patrijarh nalazi u preventivnoj samoizolaciji zbog kontakta s osobom zaraženom korona virusom.

Foto: Printscreen YouTube/ Телевизија Храм

"Ali (Porfirije) njegov student, čime se beskrajno ponosim, i srce mi je puno kada to izgovorim ili pomislim, a verujem i mnogima vladikama, sveštenicima, monasima, koji su bili njegovi studenti, koji su ga tih davnih godina slušali na fakultetu, na javnim predavanjima u Beogradu, a i oni koji kao mirjani služe Crkvi, a nedeljom i praznikom su hrlili u manastir Vavedenje, gde je on, zajedno sa divnim profesorima, našim ocima Amfilohijem i Irinejem služio i na zemlji nam otvarao dveri Carstva nebeskog", naveo je Porfirije.

Porfirije je naglasio da je Atanasije studentima putem apostola Pavla otkrivao pravoslavlje, manastire i srpstvo Dalmacije - kada su pevali Hristos voskrese u Jasenovcu i na Kosovu, prvi put s njim kročili na Svetu Goru.

"Čak i kada smo sa njim igrali fudbal u prestonom Beogradu, ispod Кalemegdana, mestu koje je osveštano žrtvom Donata i Fortunata, Ermila i Stratonika, đakona Avakuma i igumana Pajsija, jasenovačkih mučenika koji su nošeni Savom stigli pod drevne zidine ali i hiljadama koje je krvavi komunistički teror pribrojao svetima mučenicima, u prestonici srpstva, ali i na drugim mestima. Među njima je i rođeni stric vladike Atanasija, sveštenik Miloš Jevtić koji je na Svetu Petku 1944. godine ubijen sa hiljadama nevinih Mačvana i Poceraca na savskom mostu u Šapcu", istakao je on.

Porfirije je kazao da Hercegovci znaju bolje od svih "šta je u nesrećnom ratu značio i činio vladika za našu Otadžbinu".

"Znaju to, ne manje i kosovsko-metohijski Srbi, a znamo i svi mi", dodao je on.

Patrijarh Porfirije je istakao da oni, zajedno sa vladikom Milutinom, čekaju danas, na vratima besmrtonosti dostojnog nastavljača.

"Tamo ga čeka i vladika Amfilohije, sa kim je drugovao, od mladih bogoslovskih i monaških godina; a bio satrudnik i saradnik na Bogoslovskom fakultetu i u vladičanskim godinama koje su usledile. Tu, na vratima raja, duboko verujem, čekaju ga i naši patrijarsi Pavle i Irinej, i svi sveti srpski arhiepiskopi i patrijarsi" napisao je patrijarh Porfirije.

Naglasio je da je Atanasije uz svetog Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac.

"Danas svi zajedno možemo da posvedočimo rečima apostola Pavla: vladiko Atanasije, dobar si rat ratovao, trku si završio veru si održao. Sada te čeka venac pravde koji će ti dati Gospod naš, pravedni sudija", zaključio je on.

#patrijarh Porfirije