AKTUELNO

Danas je tačno godinu dana kako su u Srbiji zabeleženi prvi slučajevi kovida 19 i tada ni najveći pesimisti nisu očekivali da će borba sa novim korona virusom biti neprestana i sve složenija.

Komentarišuću nove mere koje je Krizni štab doneo na jučerašnjoj sednici, Vladimir Marinković, narodni poslanik, kaže da je Srbija dosad uspevala da nađe balans između oštrih mera, kojima su pribegavale mnoge evropske zemlje i ekonomije.

Važno je, kaže, da je država reagovala u pravo vreme i na pravi način, a ujedno je uspela da zadrži nivo ekonomske aktivnosti koji je potreban kako bi ljudi i privreda mogli da funkcionišu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ova mera jeste iznuđena jer je zabeležen veliki porast broja obolelih, uprkos masovnoj imunizaciji. Moram da napomenem da je Srbija juče bila druga zemlja u Evropi po nivou i stopi imunizacije. Imamo ogromne uspehe. S druge strane, Izrael je vakcinisao 98 odsto svog stanovništva, a imao je četvrti lokdaun za godinu dana. Srbija je dosad imala samo jedan lokdaun, samim tim zadržala je zaposlenost i investicije – kaže Marinković za “Novo jutro”.

Ističe da moramod a budemo oprezni, da se pridržavamo mera, a sve kako bismo “krajem maja/početkom juna nastavili sa normalnim životom, što je potpuno izvesno”.

Predsednik udruženja lobista Srbije Nenad Vuković kaže da je bolest i dalje tu, a su nove mere možda “bolne” u trenutku kada se u Srbiji uspešno sprovodi imunizacija i “vidi se svetlo na kraju tunela”.

- Čujemo svaki dan u našem okruženju da se neko razboleo od koronavirusa… Bolest nije oslabila i paralelno sa tim obavlja se masovna vakcinacija - kaže Vuković.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je bolest bila nepoznata, ali se naše zdravstvo sjajno snašlo i u periodu imunizacije pokazalo odlične kapacitete.

- Potrebno je da se, sada kada smo nadomak cilja, nađe mera i da se vidi šta je manje zlo – kaže Vuković.

U nastavku pogledajte ceo razgovor sa sagovornicima "Novog jutra":

#Nenad Vuković

#Vladimir Marinković