AKTUELNO

Povodom 1. marta - Međunarodnog dana invalidskih kolica, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević uručila je nagrade dobitnicima na Konkursu za nagradu J=DNAKI i Foto-konkursu Srbija bez barijera.

Nagrade su uručili i v.d. direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Dejan Matić, pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević i izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović.

Ministarka Kisić Tepavčević istakla je da će Ministarstvo učiniti sve da pokaže da je Srbija bez barijera, u kojoj su omogućena jednaka prava i mogućnosti za sve građane.

„Posebnu pažnju ćemo usmeriti na osobe sa invaliditetom, jer one to zaslužuju“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da će Ministarstvo nastaviti da podržava rad organizacija osoba sa invaliditetom.

Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Prof. dr Kisić Tepavčević je podsetila da je u toku dodela sredstava na Programskom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2021. godini, na kojem će biti raspodeljeno 250 miliona dinara.

Time će, istakla je Kisić Tepavčević, Ministarstvo podržati rad 33 saveza sa 513 lokalnih organizacija u Republici Srbiji, čime će se obezbediti uključivanje velikog broja osoba sa invaliditetom u različite inkluzivne programe i aktivnosti.

Kisić Tepavčević je podsetila i da je danas raspisan Javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2021. godini, na kome će biti dodeljeno 175 miliona dinara.

Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica, na istočnom ulazu u Palatu Srbija prvi put su postavljena dezinfekciona vrata prilagođena osobama sa invaliditetom, sa rampom za kolica i mlaznicama koje obuhvataju dezinfekciju invalidskih kolica.

Dejan Matić, v.d. direktora Uprave za zajedničke poslove, naveo je da ugradnja dezinfekcionih vrata predstavlja još jednu u nizu aktivnosti koje Vlada Republike Srbije realizuje u cilju stvaranja društva u kome su svi građani jednaki.

Uprava će, kako je Matić naglasio, i u buduće podržati sve aktivnosti usmerene na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, budući da je zadatak i cilj svih republičkih organa da svi građani imaju jednake mogućnosti.

Vrata su opremljena mlaznicama, koje obuhvataju dezinfekciju invalidskih kolica, kao i zvučnom i svetlosnom signalizacijom, pa su pristupačna za slepe i gluve osobe.

Predsednica Udruženja „Budimo bezbedni“ Dea Đurđević zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministarki Kisić Tepavčević, kao i pomoćnici ministra Barošević, na nesebičnoj i ogromnoj podršci osobama sa invaliditetom i njihovim organizacijama.

Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Ona je dodala da će zajedničkim naporima osobe sa invaliditetom i država i dalje raditi na Srbiji bez barijera.

Kristina Grbović, koja je nagrađena za fotografiju „Roditeljstvo bez barijera“, rekla je da su nagrade veliki podsticaj za sve nagrađene i da je fotografijom, na kojoj je sa svojom petogodišnjom ćerkom Magdalenom, želela da pošalje poruku da je roditeljstvo sa i bez invaliditeta podjednako lepo.

Ona je zahvalila ministarki Kisić Tepavčević i pomoćnici ministra Barošević na podršci koja savezima i organizacijama omogućava rad i održivost, kao i na posvećenosti unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji.

#Darija Tepavčević Kisić