AKTUELNO

Dugačka je 12,5 kilometara i sadrži više 700 brojeva samo u jednom svom delu, a u ovoj ulici žive i meštani Temerina i Bačkog Jarka.

Iako mnogi misle da je najduža ulica u Srbiji Bulevar kralja Aleksandra u Beogradu, to nije istina, jer titulu najduže po kilometraži nosi nekadašnja Ulica Maršala Tita, a današnja Novosadska, koja spaja Temerin i Bački Jarak.

Dugačka je 12,5 kilometara i sadrži više 700 brojeva samo u jednom svom delu, a u ovoj ulici žive i meštani Temerina i Bačkog Jarka.

Ova ulica stara je više od dva veka i pamti mnogo toga.

Šezdesetih godina prošlog veka u njoj se nalazilo svega nekoliko kuća, da bi nakon toga ljudi počeli da kupuju placeve, a stambeni objekti da se nižu.

Novosadska ulica dugo je bila prva stanica poštanskih kočija koje su dolazile iz Beča, pa su preko Petrovaradina išle za Temišvar i Brašovan.

Temerin i Bački Jarak deli samo tabla sa nazivom mesta. Između njih nema ni praznine, ni atara, a brojevi u ovoj ulici, kada uđete u drugo mesto, samo počnu da se nižu ispočetka. Kada se dolazi iz pravca Novog Sada, prvo se ulazi u Bački Jarak u kome ulica ima 142 kućna broja, a pri ulasku u Temerin brojevi ponovo kreću od broja 2 pa do 694.

Ona je svima koji prolaze dodatno zanimljiva po tome što, i danas, uprkos trendovima, zadržava kombinaciju starog i novog ruha.

Kada krenete iz Bačkog Jarka nailazite na staru arhitekturu podunavskih Švaba koji su živeli tu pre Drugog svetskog rata, potom na kulturno-istorijsko nasleđe iz perioda posle Drugog svetskog rata - Etno brvnaru, a na tom putu prema Temerinu, iza leđa vam ostaje i stari Vatrogasni dom.

I potreba za verom i tradicijom ostala je na glavnoj ulici, pa su svi hramovi ostali upravo na ovoj, "žili kucavici" dva spojena vojvođanska mesta.

#Srbija

#Ulica

#najduža