AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksdandar Antić otvorio je danas u Beogradu, na platou ispred Starog dvora, Nedelju energije koja se po prvi put održava u Srbiji i istakao da će u narednom periodu u fokusu biti energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i čista energija.

Antić je na otvaranju te manifestacije, koja traje do 2. juna, kazao da je ovo lep dan za Beograd i Srbiju, pošto smo se svrstali među 20-tak metroplola koje obeležavaju nedelju energije.

Oganizator Nedelje energije je grad Beograd i Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) uz podršku Ministratsva rudarstva i energetike, a ta manifestacija se održava u okviru Evropske nedelje održive energije.

Foto: Tanjug

Antić je kazao da se u Srbiji već koriste solarni parkovi, kao i da su počeli da se koriste vetro parkovi od kojih dobijamo 17 megavata struje.

"Prve vetrenjače su već krenule da se vrte u Srbiji i tek će da se vrte u narednom periodu", rekao je Antić dodajući da se u različitim fazama realizuju projekti za još 483 megavata koji će se dobijati samo od vertroparkova.

On je izrazio očekivanje da će Nedelja energije postati tradiocionalna i da će trajati sedam umesto pet dana.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt kazao je da je obeležavanje Nedelje energije važan događaj za Srbiju, jer tako počinje dugoročna transformacija društva koje se usmerava ka obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine.

On je rekao da je grad Beograd već započeo mnoge aktivnosti, naročito po pitanju energetske efikasnosti u zgradarstvu, kao i da predstoji još posla na uvođenju čiste energije posebnono one dobijene od Sunca i vetra.

Foto: Tanjug

Benedikt je izrazio očekivanje da će EU u narednom periodu još više pomagati Srbiji u toj oblasti.

On je podsetio na to kako je bilo u Srbiji tokom poplava 2014 . godine, kako je rekao, zbog posledica klimatskih promena.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je novinarima da Beograd po prvi put organizuje ovakvu manifestaciju sa idejom da podigne svest našigh sugrađana o onim idejama koje su veoma važne za kvalitet života u našem gradu.

Mali je naglasio da tu pre svega misli na korišćenje obnovljivih izvora energije, zaštitu životne sredine, povećanje energetske efikasnosti, ali i na kontrolu potrotšnje resursa kojima Beograd raspolaže.

"Beograd je prvi osnovao Fond za povećanje energetske efikasnosti i u budžetu za ovu godinu imamo 120 miliona dinara samo za tu namenu", rekao je on.

Mali je objasnio da će sa tim novcem na nekoliko javnih zgrada biti sređena fasada odnosno izolacija i stolarija kako bi se videlo kolike su uštede.

"Onda hoćemo naredne godine da primenjujemo to i na zgrade u kojima žive građani kako bi smanjili njihove račune za grejanje i struju. To je ogroman projekat, prvi smo krenuli kao lokalna smaouprava ove godine, a meri se milijardama evra u investicijama u narednih 10 do 20 godina, ali potpuno menja ekonomski i energetski bilans našeg grada", naveo je Mali.

Kako kaže, preostala tu su još dva velika projekta u oblasti energetike - izgradnja toplo-dalekovod od TENT-a u Obrenovcu do Beogradskih elektrana na Novom Beogradu.

"U sledećih nekoliko dana očekujemo potpisivanje sporazuma o razumevanju sa kineskom kompanijom na osnovu razgovora u Pekingu. To je investicija vredna 207 miliona evra i podrazumeva da se iz TENT-a neće bacati u reku vruća voda, već će dovesti do elektrana i onda koristiti za grejanje Beograda", istakao je on.

Mali kaže i da se ta investicija opravdava u roku od pet do šest godina.

Takođe, u Pekingu su vođeni i razgovori o završetku primeranog kanalizacionog sistam, izgradnje velike fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu kod Beograda vredan 269 miliona evra.

Foto: Tanjug

"Sami smo sebi dali rok od meseca dana da završimo taj ugovor. To je projekat koji je za naše građane veoma važan, pošto sve otpadne vode trenutno idu dirkento u Savu i Dunav. Zzelim da reke budu čistije i da se izbrišemo sa liste gradova u Evropi, a možda i jedinog grada u Evropi koji trenutno nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda", naveo je Mali.

On je podsetio da je grad kupio ranije pet elektroatuobusa i da je u Pekingu razgovarano i o nabavci još takvih autobusa.

V.d. gradskog sekretara za eneretiku Marko Stojanović je rekao da je grad trajno opredeljen za energetsku efikasnost i korišćenje čiste energije,a predsednica CEDEF-a Ana Bovan je istakla da je posvećenost tome instrument budućeg razvoja naše zemlje, ali i očuvanja resursa.

Tokom pet dana održavanja Nedelje energije (Energy week) biće održani brojni javni skupovi, konferencije i radionice, koje kako su najavili organizatori imaju za cilj da uključe i okupe sve generacije, a fokus na okupljanju biće na podizanju svesti javnosti o mnogobrojnim temama i izazovima koje se ticu energetske bezbednosti, energetske efikasnosti, potrošnje energije, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine kao i predstavljanje novih rešenja i tehnologija.

#Aleksandar Antić

#Beograd

#Energija

#Siniša Mali

'