AKTUELNO

Gosti Novog jutra predsednik dokumentaciono-informacionog centra ’’Veritas’’ Savo Štrbac i istoričar Miloje Pršić složili su se da je film ''Dara iz Jasenovca'' prikazao samo jedan segmet strahota tokom Drugog svetskog rata, te da je strašno to što nisu popisane sve žrtve naših ratova.

Štrbac je rekao da je ''Dara iz Jasenovca'' samo film, da je prvi i podsetio na reči Predraga Antonijevića koji je rekao da se Jasenovac može posmatrati sa stotinu različitih aspekata.

- Rekao je da je otvorio tu priču iza koje je stala država sa svojim sredstvima i da je sada stvar da se krene dalje da se prikazuju drugi aspekti – rekao je Štrbac za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je samo jedan pogled kroz vizuru devojčice od 10-ak godina, ali vizura može biti i sa strane sredovečnog čoveka, i starca i žene ili Jevreja, Roma – dodaoje on.

Štrbac kaže da se i u Hrvatskoj govorilo o tome, da se govorilo o 700.000 jasenovačkih žrtava, a da je on bio nekoliko puta u muzeju, da su bile i izložbene postavke o Jasenovcu.

- Ono što je meni kao čoveku koji se bavi ratom 1990-tih, meni je najstrašnije to, da nismo popisali žrtve svih naših ratova. To mi je najstrašnije – istakao je Štrbac.

Istoričar Miloje Pršić rekao je da je gledao film i da se isplakao.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tema je izuzetno teška, to je tema koju mi, na žalost, nismo istražili – rekao je Pršić, ocenivši da su Srbi ’’bili nemarni prema svojim žrtvama iz oslobodličakih ratova’’.

- Film je prikazao tek segment, film se vezeo za polovinu 1942. godine i to su događajiposle operacija na Kozari – rekao je Pršić.

Kako podseća, u Jasenovcu je ubijeno skoro 700.000 Srba, ubijeno je na desetine hiljada Jevreja i Roma i dodao, da mi te teme ''bacamo pod tepih i ne obrađujemo''.

- Te teme nismo doticali o zločinu, o genocidu dosad – rekao je Pršić.

Analitičar i medijski strateg Saša Borojević rekao je da se 763 Borojevića nalazi u jamama u Hrvatskoj.

Foto: TV Pink Printscreen

- Hrvatska se nije promenila, ona je ostala ista. Ono što je najteže i za mene poražavajuće je da se na društvenim mrežama za ovaj film kaže da je propaganda, a da je ’Oluja’ širenje ljubavi – ističe Borojević.

#Dara iz Jasenovca

#Film

#Reagovanja