AKTUELNO

Najbitnije je otkriti tok novca, rekao je za NOVO JUTRO tv Pink Božidar Spasić, obaveštajac u penziji.

„Mafija pravi novac i deo tog novca investira u politiku ili u one društvene strukture koje će joj pomoći. Naša mafija je počela šanerisanjem, prodavanjem firmirane garderobe. To su bili počeci. Zatim se pojavila droga i upropstila stvar u potpunosti“, rekao je Spasić.

Kako kaže, da bi ulagali, moraju da ulažu i u ljude, zato je, ističe, najbitnije otkriti tok novca.

Ističe da su postojali i mafijaši koje je služba koristila u svoju korist. Kako kaže, ako država uspe da mafiju kanališe, da ne remeti njen mir, onda to, dodaje i nije tako loše.
„Oni su veoma osetljivi kada se pozovu na patriotski čin, a takođe nisu gadljivi ni na novac“, rekao je Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predrag Jeremić, glavni i odgovorni urednik portal Embargo, rekao je da postoji još jedan međuprostor, a to su, kako kaže, krađa automobile i preprodaja delova.

“Dva osnovna stuba mafije jesu novac i novac koji pravi moć. Mafija je uvek dobro osluškivala političke promene oduvek. Uvođenjem višepartijskog sistema, mafija je deo crnog novca koji je stečen I nalazio se kod njih u tajnim sektorima veoma dobro plasirala”, rekao je Jeremić.

Kako kaže, mafija je pametno ulagala novac i dodaje da je svaka politička partija danas skupa igračka.

„Teško ih je uloviti i dokazati neka dela“, rekao je Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost”, rekao je da 12. marta ove godine stupa na snagu Zakon o poreklu imovine i o posebnom porezu, koji ima za cilj da snimi situaciju i da vidi koliki su nekome prihodi, kao i njegova imovina.

“To je veoma važan zakon za koji treba odati priznanje predsedniku Srbije koji je to izgurao, kao i premijeki koja je to predložila. Cilj je da borba protiv mafije počne da se vodi kroz ekonomski tj. finansijski momenat”, rekao je Spasić.

Kako kaže, svaka mafija ima za cilj uvećanje profita, i to do neograničenog nivoa.

“Jako je važno reći da će se na udaru naći svi građani Srbije, pa oni koji su savesni I pošteni neće biti teret te analize. Ovaj Zakon je predvideo da se u poreskoj upravi formira posebna jedinica koja će se baviti samo tim pitanjem”, rekao je Spasić.

#Božidar Spasić

#Predrag Jeremić

#mario spasić