AKTUELNO

Od početka epidemije 1985. godine u našoj zemlji je registrovano oko 3.500 osoba inficiranih.

Svi kažu – Ma neće to mene, to pogađa samo “određene”… NE! Istina je mnogo opasnija, jer je u poslednje reme primećen porast obolelih, a znate da za to nema leka. Dalje, nikad ne možete znati s kim i kakav je seks imao neko pre vas (ako ga ne poznajete dovoljno). Kondom bukvalno glavu čuva. Podaci o novoobolelim su zabrinjavajući, uostalom, uverite se i sami u nastavku teksta.

– Sećam se kad sam u srednjoj školi bila u tadašnjem Jazasu i stigla je jedna devojka, koja je pričala kako je njena drugarica jako obolela. Plakala je. Rekla je da pitamo sve što želimo. Pitala sam je da li joj je drugarica narkomanka. Ona je rekla da nije. Onda sam je pitala kako se zarazila i zašto umire. Ona mi je rekla – Pa dečko ju je prevario, nije znala, nije se testirala, sad umire – ispričala nam je M. Marković iz Zrenjanina.

Foto: Pixabay.com

I sad, kad već kao čitalac naslućujete o čemu je reč, sigurno ste pomislili “ma dajte”, “milion puta sam pročitao/la ovo”… Ako je tako, čak i ako ste u pravu, zašto nam se klinci razboljevaju? Kako to da svi ovo znamo, a sve više je obolelih? Svaka druga novootkrivena obolela osoba, od 164, bila je uzrasta 30 do 49 godina, a svaka treća od 20 do 29 godina!!!

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Danijela Simić je dodala i da je među novootkrivenim osobama inficiranih HIV-om, obolelima i umrlima skoro polovina sa teritorije Beograda.

Navodeći da je glavni grad najteže pogođen epidemijom, ona je, međutim , ukazala i da se najveći broj testiranja upravo realizuje u Beogradu.

Svake godine više od polovine svih osoba koje su otišle i dobrovoljno se savetovale i testirale, bez uputa lekara, testirano je u gradskom Zavodu za javno zdravlje ili u Studentskoj poliklinici u Beogradu.

Foto: Pixabay.com

Prema njenim rečima, slično je i među obolelima od AIDS-a, a jedino je uzrasna kategorija malo pomerana pa je većina obolelih od 30 do 59 godina.

ZAUSTAVIMO AIDS ZAJEDNO

Pod sloganom “Zaustavimo AIDS zajedno” danas će u svetu 34. put biti obeležen Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a, a Srbija će se obeležavanjem ovog memorijala 14. put prilključiti.

Međunarodni dan obeležiće se u svim većim gradovima u Srbiji, a centralna manifestacija u Beogradu održaće se na platou kod Filozofskog fakulteta gde će biti postavljeni štandovi organizacija koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV / AIDS-om.

#HIV

#Sida

#zaštita

'