AKTUELNO

Nepravilna i neredovna vakcinacija mogu izazvati velike zdravstvene probleme ljubimca.

Svako od nas u životu je poželeo da ima nekog ljubimca pored sebe ili da odrasta kao dete sa njim. U današnje vreme su to psi, ali kada imate psa kao ljubimca od malih nogu, morate da imate i svest o tome da morate da brinete o njegovom zdravstvenom stanju.

Stoga, psa moramo čistiti od spoljašnjih i unutrašnjih parazita, ali takođe mora da primi određene vakcine kako bi stvorio određeni imunitet protiv nekih bolesti.

Kako za portal Pink.rs ističe dr vet med Katarina Đorđević iz PlusPlus-a, štene bi, prema nekim pravilima,  trebalo sa starosti od 21 dan da dobije prvu tabletu protiv unutrašnjih parazita, a onda to treba ponoviti 42. dana. Za taj vremenski period, štene preko mleka od majke uzima odgovarajuća antitela, koja ga štite u tom periodu.

Međutim, kako ističe  Đorđevićeva, posle odvajanja od majke, štencima počinje da se smanjuje broj antitela u organizmu, pa samim tim moraju sa starosti od 45-47 dana da prime i prvu vakcinu protiv pet zaraznih bolesti.

Foto: Foto: Pixabay

- Vakcine su biološki preparati koji dovode do stvaranja zaštitnog imuniteta kod pasa. Na tržištu postoje trovalentne, petovalentne i sedmovalentne vakcine, koje se koriste u vakcinaciji. U upotrebi su najčešće petovalentne vakcine, koje stvaraju imunitet kod psa protiv pet zaraznih bolesti. Te bolesti su parvoviroza, stenecak, zarazno zapaljenje jetre, adenovirus tip 1, leptospiroza – kaže Đorđevićeva.

Prema njenim rečima, ove bolesti su opasne po zdravlje same zivotinje,ali i po zdravlje ljudi.

Prva vakcina koja se koristi je Nobivac puppy, koja štiti protiv parvoviroze i daje se 45. dana života psa. Druga vakcina se daje mesec dana nakon prve vakcine i ona se zove Vanguard plus 5. Ova vakcina štiti od gore navedenih bolesti. Treća vakcina je ista vakcina - Vanguard plus 5, i ona se daje mesec dana nakon druge vakcine. Ona se daje radi bolje busterizacije, odnosno stvaranja jačeg imuniteta u organizmu štenaca.

- Poslednja vakcina je vakcina protiv besnila, koja se prema pravilu prima sa starosti od tri ili četiri meseca – ističe veterinarka.

Kada štene primi vakcinu protiv besnila, tada se radi i obeležavanje ili čipovanje psa.

- Obeležavanje se vrši pomoću mikročipa, koji se aplikuje sa leve strane vrata, potkožno – objašnjava Đorđevićeva.

Vakcinacija je jako važna, kako bi štene, a kasnije odrastao pas imao zdrav i normalan život. Osim pravilne vakcinacije, bitna je i pravilna ishrana psa, za šta je obavezna granulirana hrana, koja ne sadrži žitarice sa glutenom.

Foto: Foto: Pixabay

- Najbolje je koristiti hranu koja sadrži veliki procenat mesa, a manje žitarica. Obratite pažnju da na pakovanju hrane koju kupujete piše GMO free i gluten free, što ukazuje da je hrana prirodna i zdrava – kaže Đorđevićeva.

I. Petrović

'