AKTUELNO

Hoće li se prekinuti smena kiše i sunca i hoće li se vreme napokon stabilizovati? Dugoročne prognoze su manje pouzdane, ali je sasvim verovatno da nas očekuje upravo ovakvo vreme.

Gotovo je sredina maja, a varljivo vreme nikako da se stabilizuje. Već za večeras se najavljuju nove padavine, koje možemo očekivati i u narednim danima. Ipak, temperature će biti dosta visoke, sa prosekom od oko 22 stepena Celzijusa. Smenu kiše, pljuskova, grmljavine i sunca možemo očekivati do kraja meseca.

Foto: RHMZ

A šta nam donosi jun?

Prema dugoročnoj prognozi meteorologa, očekuje nas prosečno topao i prosečno vlažan jun, sa srednjom minimalnom temperaturom od oko 16 stepeni Celzujusa, dok će srednja maksimalna iznositi oko 27 stepeni. I srednja minimalna i srednja maksimalna temperature viša je od prosečnih vrednosti u odnosu na višegodišnji prosek.

U glavnom gradu očekuju se slične temperature.

Kada je reč o padavinama, one će biti u proseku niže za oko 5 milimetara u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska količina padavina iznosiće oko 88 mm.

Foto: Tanjug

Dakle, jun ne bi trebalo da bude previše promenljiv, kada je reč o prognozi. Uživaćemo u toplom vremenu sa više sunca. Iako će temeprature biti više od onih koje su beležene prethodnih godina, ipak neće biti prevruće, več dovoljno prijatno da se napokon izađe iz kuće bez brige o tome da li će nam trebati kišobran.

Jul će biti nešto topliji, sa srednjom minimalnom temperaturom oko 18 i srednjom maksimalnom od oko 29 stepeni, što je opet viša vrednost u odnosu na višegodišnji prosek.

Foto: Tanjug

Očekuje se i za osam milimetara manje padavina nego prethodnih godina.

#Prognoza

#RHMZ

#Vreme

'