AKTUELNO

"Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi", izjavio je ministar.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da u ponedeljak, 14. decembra, počinje isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, te da je reč o iznosu od dve milijarde dinara koji će biti isplaćen iz republičkog budžeta.

- Reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima. Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi - naveo je Mali, saopštilo je MInistarstvo finansija.

On je podsetio da je ovo šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

Ministar je istakao da je Poreska uprava objavila spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države. Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

- Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvora za ovu svrhu - naglasio je ministar Mali i dodao da je procedura za isplatu pojednostavljena, tako da je potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor.

Ministar je podsetio da su prethodno isplaćene subvencije hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, za šta je izdvojeno 1,2 milijarde dinara.

Mali je rekao i da je u budžetu za narednu godinu predviđeno 500 miliona dinara za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, te je onda sasvim jasno da država planski i sistemski pokriva sektorske probleme u ovoj oblasti.

Ministar je podsetio da će ukupna izdvajanja države od početka godine za podršku privredi dostići šest milijardi evra, odnosno oko 700 milijardi dinara, kao i da je to jedna od najvećih paketa podrške u regionu.

- Krajem sledeće nedelhe isplatićemo i pomoć od 5.000 dinara penzionerima, čime jasno pokazujemo da je naša država i na kraju godine, kada mnoge države prijavljuju iscrpljene resurse, likvidna i da su javne finansije pod kontrolom - kazao je Mali.

Ministar finansija je rekao da je turizam u Srbiji najviše pogođen pandemijom korona virusa.

- Ali bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle, pronašli smo potencijal u domaćem turizmu i turističkim destinacijama u zemlji, koje su doživele pravi bum - naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, i pored svih turbulencija koje su snašle kako svetsku, tako i srpsku ekonomiju, Srbija će uspeti da ostvari jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o privredi i zabeleži pad BDP-a od svega jedan ili čak i manje od jedan odsto.

- U uslovima ekonomske i zdravstvene krize ovih razmera, to je sjajan rezultat - zaključio je Mali i pružio uveravanja da će se stvoriti uslovi za još veći i ubrzaniji privredni rast, očuvanje radnih mesta i životnog standarda stanovništva.

Ministarstvo finansija navodi da se na sajtu Uprave za trezor www.trezor.gov.rs mogu naći lokacije najbliže filijale te uprave i informacije o tome šta ovlašćena lica privrednog subjekta treba da ponesu od dokumentacije radi isplate sredstava subvencija.

#Siniša Mali