AKTUELNO

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je da su se u poslednjih 10 dana desila dva brutalna napada na trans osobe i očekuje od nadležnih da pronađu i kazne počinioce.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv maoletnika osumnjičenog da je 30. aprila, na uglu ulica Cara Lazara i Uskočke, napao transrodnu osobu.

Krivična prijava u redovnom postupku protiv maloletnika podneta je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo teške telesne povrede.

Policija intenzivno radi na identifikaciji i pronalasku ostalih osoba koje su učestvovale u izvršenju ovog krivičnog dela, saopštio je MUP.

Poverenica Brankica Janković u saopštenju ističe da je fizičko nasilje najdrastičniji oblik kršenja ljudskih prava i posledica diskriminacije prema određenim grupama i da je nedopustiv i zabranjen svaki oblik nasilja, zlostavljanja, pretnji i govora mržnje.

Pripadnici i pripadnice trans zajednice spadaju u izuzetno osetljivu grupu koja je često izložena različitim oblicima diskriminacije, a suočavaju se i sa nemogućnošću ostvarivanja prava u različitim segmentima života, navedeno je u saopštenju.

Svi nadležni organi moraju da preduzmu sve odgovarajuće mere kako bi transpolne i transrodne osobe živele bez straha za svoju bezbednost, a na svakom građaninu i građanki je odgovornost da reaguju i pomognu žrtvi, ističe poverenica Janković.

#Brankica Janković

#Napad

#Policija

'