AKTUELNO

Cilj je da se zelene površine održe čistim i sređenim.

Penjanje po drveću, urezivanje imena u stablo, ali i branje cveća i šetnja kućnih ljubimaca po zelenim površinama koje deci, kao i odraslima pružaju toliku radost, u stvari su prekršaji koji vas mogu koštati čak 10.000 dinara, sudeći prema odredbama Odluke o komunalnoj policiji i Zakonu o komunalnoj policiji.

U komunalnoj policiji Grada Beograda kažu da član 21. pomenute Odluke na javnim zelenim površinama zabranuje 17 stavki, od kojih građani za većinu nisu znali da su kažnjive. Najveće čuđenje izaziva zabrana kretanja van staza, sedenje i ležanje na travnjacima, branje cveća, lišća i plodova, urezivanje imena i znakova na stablima, klupama, zidovima, puštanje životinja, osim u parkovima koji su za to određeni, igranje odraslih na dečijim igralištima, penjanje na drveće, instalacije, ograde.

- Članom 29. iste Odluke propisano je da će se novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniti fizičko lice ako na javnim zelenim površinama postupa protivno odredbama 21. tačke 1-17 ove odluke, za koje komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom - rekli su za medije u Komunalnoj policiji Gradske uprave Grada Beograda.

I. P.

'