AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se jutros sa direktorima kovid bolnica u Srbiji.

Sastanak je usledio nakon dramatičnog pogoršanja epidemiološke situacije širom Srbije tokom prethodne nedelje i rekordnog broja novozaraženih i preminulih od posledica korona virusa.

- Beograd ima najveće probleme sa smeštajnim kapacitetima. Dogovorili smo da se za pola sata počnemo da šaljemo lakše slučajeve u Nišku banju i u privremene bolnice u Nišu i Kragujevcu kako bismo oslobodili mesta za teže slučajeve. Tako bismo mogli da mirnije sačekamo noć - rekao je Lončar i dodao da se otvara i kovid bolnica u Leskovcu.

Lončar je rekao da su danas prihvaćene nove mere koje je predložio Krizni štab.

- Skraćuje se radno vreme objekata do 18 časova. Druga stvar je obavezno nošenje maske u zatvorenom, ali i na otvorenom gde ima više od pet ljudi, naročito na pešačkim prelazima i raskrsnicama - rekao je Lončar.

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta. Nova mera je i zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

- Pojačaćemo i gradski prevoz da bi bile manje gužve. Autobus neće stajati na narednoj stanici ako je kapacitet vozila popunjen 50 odsto i to dok se ne raščisti gužva - naglasio je Lončar i dodao da mere stupaju na snagu od utorka ujutru i da će trajati 10 dana.

Među novim merama je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Ministar je dodao da je virus ušao u porodicu i da svi treba da se pridržavaju epidemioloških mera. Lončar apeluje na građane da izbegavaju masovne proslave slava kako bi sačuvali zdravlje.

Član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš kaže da zabrinjava broj hospitalizovanih pacijenata na intenzivnoj nezi i broj preminulih od posledica korona virusa.

- Jako je važno da se mere kontrolišu. Molim sve da poštuju mere - rekao je Pelemiš.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je rekao da je sve veći broj pacijenata sa teškom kliničkim slikom i da je najviše ugroženo radnoaktivno stanovništvo srednje životne dobi.

- Na Infektivnoj klinici svako jutro dočekamo sa prekobrojnim pacijentima koje smeštamo na privremene krevete. Čim nekoga otpustimo na njegovo mesto primamo novog bolesnika - kaže Stevanović.

Raste i broj pacijenata koji su probali da se sami leče.

- Dolaze posle pet-šest dana sa teškim kliničkim slikama i čim dođu završe na jedinici intenzivne nege - rekao je Stevanović i apelovao na građane da se jave u kovid ambulante čim primete simptome.

#Zlatibor Lončar

#koronavirus