AKTUELNO

Patrijarh Irinej bio bi prvi poglavar sahranjen u ovom delu Hrama koji je, i kad je zamišljen davne još 1895. godine, bio predviđen za patrijarhe.

Prema dosad nepotvrđenim informacijama, patrijarh će najverovatnije biti sahranjen u kripti velelepnog Hrama Svetog Save. Mesto gde će počivati zemni ostaci 45. poglavara u tronu Svetog Save je “ambulatorijum”, prostorija iza oltara kripte.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

ŠTA JE AMBULATORIJUM?

Deo kripte u kom će biti sahranjen - ambulatorijum je prostor iza oltara i vrlo je redak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko u svetu pravoslavnih hramova ima ovaj prostor. Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku. Ima vrata kroz koja se ulazi, a ovaj prostor - u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi ukoliko ne budu imali posebna zaveštanja - okružuje oltar kripte. Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vreme patrijarha Irineja. Kamen od kojeg je započeta gradnja osveštan je davne 1939. godine vidi se u kripti. Sama kripta je namenjena grobnoj crkvi, a posvećena je svetom knezu Lazaru.

To je izjavio šef Informativne službe SPC protođakon Radomir Rakić i dodao da bi pokojni patrijarh, ako nije drugačije odredio testamentom, bio prvi patrijarh SPC sahranjen u beogradskom Hramu. Poglavar Srpske crkve Irinej upokojio se jutros u 7.07 časova u 91 godini.

Foto: Pink.rs

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Inače, patrijarh Irinej bio bi prvi poglavar koji će biti sahranjen u ovom delu Hrama, koji je i kad je zamišljen davne još 1895. godine, bio predviđen za patrijarhe. U Patrijaršiji kažu da jedino što može uticati na promenu mesta jeste patrijarhov testament.

#Patrijarh Irinej

#kripta hrama svetog save